Hivpoint ja Suomen Punainen Risti järjestävät tänä vuonna ennätysmäärän hiv-testausmahdollisuuksia Venäjän raja-asemilla.

Suomalaiset saavat hiv-tartunnan todennäköisemmin ulkomailla kuin kotimaassa. Viimeisten vuosien aikana itärajan alueella todettujen hiv-tartuntojen määrä on noussut. Vuodesta 2000 lähtien lähes 60 suomalaista miestä on saanut hiv-tartunnan Venäjällä.

– Kohdennettu hiv-testaus Venäjän rajalla on selkeästi tärkeää, sillä monet rajatestauksessamme käyneistä miehistä eivät ole ennen käyneet hiv-testissä, sanoo Hivpointin seksuaalineuvoja Mervi Valjus tiedotteessa.

– Yksi syy tähän on se, että anonyymin hiv-testin saaminen on vaikeaa. Julkisen terveydenhuollon olisi tärkeää tarkistaa käytäntöjään ja varmistaa, että oikeus nimettömään hiv-testaukseen toteutuu.

Etenkin pienemmillä paikkakunnilla voi olla vaikeaa päästä nimettömänä testiin, kun taas suuremmissa kaupungeissa on tarjolla testiin pääsyä helpottavia matalan kynnyksen palveluita. Viime vuonna myyntiin tuli hiv-kotitesti, joka tuo anonyymin testauksen suomalaisten ulottuville ympäri maata.

Hivpoint ja Suomen Punainen Risti tarjoavat raja-asemilla testauksen lisäksi neuvontaa ja turvaseksipakkauksia. Jokaisena testauspäivänä jaetaan myös ilmaisia hiv-kotitestejä muistuttamaan säännöllisen testauksen tarpeellisuudesta ja mahdollisuudesta tehdä testi nimettömästi.