Kahdeksan kymmenestä hiv-kotitestiä kokeilleesta käyttäisi sitä jatkossakin. Puoli vuotta Suomessa kuluttajien saatavilla olleen kotitestin käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä sen helppouteen ja nimettömyyteen.

Hivpointin viime vuoden aikana keräämässä käyttäjätutkimuksessa ilmeni kuitenkin yksi miinuspuoli. Se on huoli positiivien testituloksen saamisesta yksin.

– Tämä on ollut meille tärkeä kehityskohde, Hivpointin suunnittelija, sairaanhoitaja Sanna Salo sanoo.

Hivpointin puhelin- ja chat-palvelut neuvovat hiv-kotitestin tekemistä ja tukevat positiivisen testituloksen jälkeen. Se ei kuitenkaan yksin riitä, vaan myös muualla terveysalalla jokaisen ammattilaisten on syytä olla valmis kohtaamaan hiv-tartunnan saaneet, sanoo Salo,

– Positiivisen hiv-testituloksen saanut voi kävellä sisään omalle terveysasemalle minä päivänä tahansa.

Hivpoint kertoo kotitestistä ja hiv-lääkkeistä tänään ja huomenna lisää Sairaanhoitajapäivillä, jossa sillä on piste.

Hivpointin ja apteekkien kautta kotitestejä on myyty useampi sata kuukausittain eli uudelle matalan kynnyksen testausvaihtoehdolle on ollut selkeä tarve.

Testauspaikkoihin voi olla hankala hakeutua aukioloaikojen tai pitkien välimatkojen takia. Lisäksi kaikkialla ei ole mahdollista saada testiä nimettömästi. Käyttäjätutkimukseen osallistuneilla oli myös kokemuksia siitä, että testiä ei ole saanut pyynnöstä huolimatta.

Hiv-kotitestit ovat osaratkaisu erityisesti yhteen taudin suurista kysymyksistä. Nykyiset hiv-lääkkeet ovat tehokkaita, ja niiden avulla hiv ei enää lyhennä elinajan odotetta – jos hoitoon hakeudutaan ajoissa.

Noin puolet hiv-tartunnoista Suomessa paljastui hoidon kannalta liian myöhään ainakin vielä muutama vuosi sitten, kerrottiin Mediuutisissa.

Hivpoint kertoo kotitestistä ja uusista hiv-lääkkeistä lisää tänään ja huomenna Sairaanhoitajapäivillä.