Lääkealalla toimiva AstraZeneca Plc on lähestynyt kilpailijaansa Gilead Sciences Inc. -yhtiötä mahdollisen fuusioitumisen merkeissä, Bloomberg uutisoi sunnuntaina sisäpiiritietoihin perustuen. Julkaisun mukaan yhdistyminen olisi toteutuessaan suurin koskaan terveydenhoitoalalla.

Bloombergin lähteiden mukaan Isossa-Britanniassa päämajaansa pitävä AstraZeneca otti Gileadiin yhteyttä toukokuussa. AstraZeneca ei esittänyt tarkkoja ehtoja sopimuksen toteutumiselle. Gilead on keskustellut ideasta neuvonantajien kanssa, mutta mahdollisesta etenemisestä ei ole vielä tehty päätöksiä eikä asia ole edennyt virallisten neuvotteluiden tasolle.

Tietolähteet sanovat, että Gilead ei ole tällä hetkellä kiinnostunut myymään liiketoimintaansa tai sulautumaan toisen suuren lääkeyhtiön kanssa, vaan keskittyy mieluummin pienimuotoisempiin yhteistyösopimuksiin. Kumpikaan yhtiöistä ei ole kommentoinut väitteitä sulautumiskeskusteluista.

AstraZeneca on noin 140 miljardin dollarin markkina-arvoltaan Ison-Britannian suurin lääkevalmistaja. Vuonna 2019 sen liikevaihto oli reilut 24 miljardia dollaria, mikä teki siitä liikevaihdoltaan maailmanlaajuisesti 15. suurimman lääkeyhtiön. Yhdysvaltalainen noin 96 miljardin dollarin Gilead oli viime vuonna tuolla listalla sijalla 17 noin 22 miljardin dollarin liikevaihdollaan.

Laskemalla yhtiöiden viime vuoden liikevaihdot yhteen saadaan vajaat 47 miljardia dollaria, joka kohottaisi kuvitellun fuusion liikevaihdoltaan maailman 8. suurimmaksi lääkeyhtiöksi.

Gileadin kehittämä remdesiviiri-lääkeaine koronavirustaudin akuuttiin hoitoon sai toukokuussa hyväksynnän Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:lta. Tänä vuonna yhtiön osakkeen hinta on noussut liki 18 prosenttia noin 65 dollarista vajaaseen 77 dollariin. Analyytikot arvioivat yhtiön ilmoittavan hinnoittelusuunnitelmistaan pian ja alkavan myydä lääkettä kaupallisesti vuoden jälkipuoliskolla. Arvion mukaan Gileadin liikevaihto voisi nousta vuonna 2021 28 prosentin verran ja saavuttaa 30 miljardia dollaria.

Myös AstraZeneca on mukana koronahoitobisneksessä. Yhtiö on mukana kehittämässä koronarokotetta Oxfordin yliopiston hankkeessa. Yhdysvallat on luvannut yhtiölle 1,2 miljardia dollaria rokotteen kehittämistyöhön: maan presidentti Donald Trump haluaa varmistaa rokotteen saamisen Yhdysvaltoihin.