Noin neljäsataa marssijaa osoitti mieltään koronarajoituksia vastaan viime viikolla Helsingissä. Voimassa olivat kokoontumisrajoitukset ja vahvat maskisuositukset. Helsinki on ollut jo jonkin aikaa pandemian leviämisvaiheessa. Yleisesti tiedossa on, että korona voi olla vakava ja pitkäkestoinen sairaus.

Se on kuin näyttäisi keskisormea.

Tästä kaikesta huolimatta kyseinen porukka päätti protestoida näyttävästi, rajoituksista välittämättä ja osa jopa uhmaten poliisin käskytystä.

Koronarealisteiksi itseään kutsuvat jakavat verkkosivuillaan vakavasti otettavalta tiedolta näyttäviä artikkeleita. Terveydenhuollon ammattilaisiin yritetään vaikuttaa kyselyllä, jossa voi kertoa rokotteisiin liittyvistä epäkohdista nimettömänä. Sitä, mihin tarkoitukseen vastauksia käytetään, ei selvästi kerrota kyselyn yhteydessä.

Tunteisiin vetoavalla videolla kannustetaan kuulemaan "sydämen ääntä" ja vihjaillaan, että terveysalan ammattilaiset elävät kurjimuksessa, jossa työn ja todellisuuden välillä on ristiriita. Ikään kuin lääketiede, työn keskeinen sisältö, olisi yhteinen, maailmanlaajuinen harha, jonka läpi vain jotkut harvat näkevät.

Lääkäriä kiitettiin rohkeudesta.

Oma lukunsa on lääkäri, kuntavaaliehdokas, joka kirjoitti avoimen Facebook-päivityksen niin ikään viime viikolla liittyen rokotteisiin. Siinä hän seikkaperäisesti kuvaa mekanismia, jolla rokotteet aiheuttavat syöpää. Sanomattakin on selvää, että seuraajissa tämä aiheutti innostusta ja lääkäriä kiitettiin rohkeudesta. Vain muutama kommentti kyseenalaisti väitteet.

Rokotuskriittiset jatkavat omassa, lähes kuudentuhannen seuraajan Facebook-ryhmässään koronan vähättelyä ja ihmettelevät, miten "flunssan" tartuttamisesta voi seurata sanktioita.

Onneksi on sotureita, jotka jaksavat taistella tiedon puutetta vastaan, tutkitun tiedon puolesta. Valtsun terveysblogia kirjoittava hammaslääketieteen opiskelija Vladimir Heiskanen on rohkeasti kritisoinut väärän tiedon levittämistä ja oikonut virheitä. Terveysväittämiä tutkiva Vastalääke.fi-sivusto palkittiin ansaitusti vuoden 2020 journalistisena tekona.

Yksi ahkerimmista tutkitun tiedon puolustajista on sisätautiopin dosentti Jan Sundell. Hänen somekanavallaan sapiskaa saavat huuhaa-sivustot ja huuhaalla rahastavat.

Sundell nosti viime viikon mielenosoituksesta suivaantuneena esiin tärkeän huomion: Miltä mahtaa tuntua kuukausia koronatorjunnan eturintamassa olleista sote-ammattilaisista pandemian olemassaolon kieltäminen ja taudin vähättely? Se on kuin näyttäisi keskisormea, Sundell toteaa.

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja.