Hinkuyskätapausten määrä on kasvanut koko maassa. Vuosina 2017 ja 2016 hinkuyskään sairastuneita oli vuodessa yli 400. Vuonna 2015 tapauksia oli ensimmäistä kertaa vähemmän kuin edeltävän 20 vuoden aikana, vain noin 150.

Tamperelaisessa päiväkodissa on todettu hinkuyskää tällä viikolla. Viime vuoden lopussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmaisi huolensa Pohjanmaalla yleistyneistä hinkuyskätapauksista. Tämän vuoden tammikuussa hinkuyskäepidemiaa diagnosoitiin Sastamalassa.

– Hinkuyskää esiintyy tyypillisesti aaltoina, mutta meillä ei ole tiedossa, miksi hinkuyskä juuri nyt on lisääntynyt, kertoo THL:n tartuntatautilääkäri Leif Lakoma.

Hänen mukaansa rokotekattavuus on Suomessa hyvä. Vaarallisin tauti on alle puolivuotiaille lapsille, jotka eivät vielä ole saaneet täyttä rokotesuojaa. Lasten hinkuyskäkuolemia on koko Euroopassa vuosittain alle kymmenen.

– Yksikin kuolema on aina liikaa. Hinkuyskätapaukset on otettava vakavasti siksi, että alle puolivuotiaita täytyy suojella.

Hinkuyskää voi sairastaa useita kertoja, eikä rokotteella saa pysyvää suojaa.

– Siitä huolimatta rokote on paras suoja hinkuyskää vastaan, sanoo Lakoma.

Tartuntatautilääkärin mukaan 18–24 -vuotiaiden hinkuyskätapaukset ovat vähentyneet merkittävästi sen jälkeen kun tehosterokote otettiin käyttöön varusmiehillä vuonna 2012.

.