Langattomissa sydämentahdistimissa ja muissa lääketieteellisissä laitteissa on usein heikko tietoturva, kirjoittaa Science.

Asiantuntijat ovat jo vuosia varoitelleet laitteiden tietoturvaongelmista.

Tällaiset laitteet voivat vastata esimerkiksi sydämen tahdistamisesta, joten pahimmassa tapauksessa hakkereilla on mahdollisuus aiheuttaa hengenvaarallisia tilanteita.

Vuonna 2007 Yhdysvaltain varapresidenttinä toimineen Dick Cheneyn tahdistimesta poistettiin langattomat ominaisuudet juuri turvallisuusongelmien johdosta.

Sydämentahdistimien lisäksi myös muut erilaiset lääketieteellisessä käytössä olevat laitteet, kuten insuliinipumput ja glukoosimonitorit toimivat yleensä langattoman ohjaimen avulla. Tämä voidaan joissakin järjestelmissä vielä yhdistää internetiin potilastietojen lähettämiseksi välittömästi esimerkiksi klinikoille. Tietoliikenneyhteys avaa samalla reitin myös hakkereille.

Tietoturva-asiantuntijat ovat esittäneet, miten tällaisia ohjauslaitteita pääsee kontrolloimaan helposti saatavilla olevan laitteiston sekä laitteen käyttöohjekirjan ja PIN-koodin avulla.

Järjestelmään murtautuvien ihmisten tehtävää helpottaa se, että terveyskäyttöön tarkoitettuja laitteita tai niiden ohjelmistoja ei päivitetä kovinkaan usein, sillä jokainen päivitys vaatii erilaisten sääntelyviranomaisten hyväksynnän.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA toteaa, että sen tietoon ei ole vielä tullut yhtään tapausta, jossa potilas olisi kuollut tai vahingoittunut tietoturva-aukon takia. Tästä huolimatta virasto toteaa odottavansa laitevalmistajien huomioivan myös tällaiset riskit.

Lähde: Tekniikka&Talous

-------

TILAA Mediuutisten uutiskirje tästä.