Helsingin Hakaniemessä sijaitseva Ympyrätalon Apteekki 360 on vastannut suomalaisten kovaan tarpeeseen saada kuulla, ovatko he jo sairastaneet koronavirusinfektion, vaikka oireet eivät riittäneetkään sairaalahoitoon tai akuutin koronainfektion paljastavaan PCR-testiin.

Yleisesti ajatellaan, että sairastettu koronavirusinfektio antaa sille suojan ainakin joksikin aikaa. Tutkitusti totta sekään ei vielä ole.

Ympyrätalon apteekki myy pääsyä covid-19-vasta-ainetestiin ilman lääkärin lähetettä hintaan 125 euroa. ”Covid-19-vasta-ainetutkimus kertoo, onko aiemmin sairastettu hengitystieinfektio ollut koronaviruksen aiheuttama”, apteekki lupaa.

Testiä on tiettävästi markkinoitu ainakin Facebookissa. Se on saanut kauhistuneen vastaanoton lääkärien keskusteluketjuissa sosiaalisessa mediassa.

Syy on se, että tavalliset kansalaiset tuskin ymmärtävät, että tässä testissä kuten kaikissa diagnostisissa testeissä on virhemarginaali – vasta-ainetestikin voi osalle testatuista kertoa, että tämä on sairastunut koronavirusinfektion, vaikka se ei ole totta.

Testattu siis luulee turhaan olevansa immuuni taudille ja laskee suojaustaan. Vasta-ainetestistä voi tulla asiakkaalle turvallisuusriski.

– Et todellakaan saa tietää, oletko varmasti immuuni. Laita se raha mieluummin vaikka Punaiselle Ristille!, kommentoivat lääkärit aikeita tehdä vasta-ainetesti.’

Myös lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti kirjoitti maanantaina Turun Sanomien blogissaan vasta-ainetestien kyvyttömyydestä poimimaan väestöstä niitä yksilöitä, jotka ovat immuuneja koronalle.

– Kun tauti on testattavassa väestössä harvinainen, kuten tilanne koronan osalta tällä hetkellä on, vääriä positiivisia tuloksia tulee hurjasti enemmän kuin oikeita positiivisia, vaikka testi on toimiva, Knuuti kirjoittaa.

Siten pelkän positiivisen testituloksen perusteella ihmisen vapauttaminen rajoituksista on huomattava riski henkilölle itselleen, hän sanoo.

Knuutin mukaan ongelmaa voidaan osin ratkoa mahdollisesti toistamalla testiä useamman kerran peräkkäin tai sillä, että valikoidaan testaukseen se osa väestöstä, jossa taudin esiintyvyys on tavallista suurempaa.

– Tällöin vasta-ainetestin tulos on selvästi luotettavampi.

Sosiaalisessa mediassa on näiden tietojen valossa herättänyt ihmetystä se, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen juuri käynnistämä vasta-ainetestaus perustuu satunnaisotokseen kansasta eli ei siihen osaan, joka todennäköisesti on saanut tartunnan.

Knuutin mukaan THL:n testaustapa on kuitenkin oikea, koska he haluavat tietää nimenomaan koronavirusinfektion prevalenssin Suomessa eli kuinka moni on sen sairastanut.

– Tähän nuo testit kyllä käyvät eli siihen tarkkuus riittää hyvin. Se ei vain vielä riitä yksilötasolla, hän sanoo.