THL on löytänyt koronavirustartuntoja Helsinki-Vantaan lentokentällä tehdyssä seulonnassa vain vähän.

Huhtikuun loppuun mennessä oirekyselylomakkeen oli palauttanut 8 837 matkustajaa. Heistä 204 ilmoitti hengitystieinfektion oireista. Seulonnan avulla löytyi 9 varmistettua koronavirustartuntaa.

Helsinki-Vantaan lentokentällä on tehty koronavirukseen liittyvää terveysseulontaa 27. maaliskuuta lähtien.

– On mahdollista, että osa matkailijoista saa oireita vasta myöhemmin. Siksi on tärkeää noudattaa viranomaisohjeita ja hakeutua testiin heti, jos oireita ilmenee, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Kaikki Suomeen saapuvat täyttävät oirekyselyn, jonka perusteella kaikki oireiset ohjataan koronavirustestiin. Lentokentällä tehdyissä seulonnoissa on todettu noin 102 koronavirustartuntaa 100 000:ta matkustajaa kohden.

Samaan aikaan terveydenhuollossa on todettu noin 5 320 tartuntaa 100 000:ta testattua henkilöä kohden.

Tähän mennessä kaikista Suomessa todetuista koronavirustartunnoista 45 prosentista on tehty lääkärin ilmoitus tartuntatautirekisteriin. Lääkärien ilmoittamista tapauksista 20 prosenttia liittyy matkailuun.

Noin 7 prosentissa ilmoituksista tartunnan alkuperä on liittynyt Itävaltaan. Muita yleisiä tartuntojen alkuperämaita ovat Italia, mistä on 3 prosenttia ilmoitetuista tapauksista, ja Espanja, mistä ilmoitetuista on 2 prosenttia.

Maaliskuussa todetuista tapauksista valtaosa oli peräisin ulkomailta. Huhtikuussa ulkomailla saatujen tartuntojen osuus laski alle viiden prosentin.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.