Helsinkiä sulkee lähes puolitoista vuotta palvelleet keskitetyt koronaterveysasemat Laaksossa ja Malmilla 30.9. Hengitystieinfektio-oireisten ja koronapotilaiden hoito jalkautuu tästä eteenpäin omille terveysasemille.
Koronaterveysasemilla on työskennellyt noin 20 lääkäriä ja 40 sairaanhoitajaa. He palaavat omille terveysasemilleen eri puolille kaupunkia. Koronaterveysasemien lakkauttaminen ei vaikuta henkilöstön määrään terveysasemilla.
Hengitystieinfektioiden hoito on pääasiassa kotihoitoa eikä vaadi terveydenhuollon ammattilaisen arviointia. Lieväoireisena asiakkaan ei tarvitse hakeutua koronatestiin, jos hänet on kahdesti rokotettu tai hän sairastanut koronan edeltävän kuuden kuukauden aikana, eikä hän kuulu riskiryhmiin, Helsinki tiedottaa.
Jos hengitystieoireisella tai covid-19-tautia sairastavalla henkilöllä on tarve hoitajan- tai lääkärin arvioon, kannattaa ensin tehdä oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai ottaa yhteyttä koronaneuvontaan tai oman terveysasemasi palvelunumeroon. Suoraan terveysasemalle ei pidä tulla, vaan olla aina etukäteen yhteydessä ammattilaiseen puhelimella tai sähköisesti.
”Hoidamme covid-19-tautia sairastavat asiakkaamme jatkossa yhtä hyvin kuin nytkin. Muutos on askel kohti normaalia pandemian jälkeistä aikaa”, kertoo terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen tiedotteessa.
”Muutoksen mahdollistaa se, että helsinkiläisten rokotuskattavuus on jo hyvä kaikkien väestöryhmien, myös riskiryhmien osalta. Vaikka uusia koronatartuntoja edelleen todetaan, tilanne on epidemian osalta vakaa.”
Timo Lukkarinen korostaa, että kaikkien terveysasemien asiakkaiden, myös koronapotilaiden, asiointi on jatkossakin turvallista. Vastassa terveysasemalla on aina aulatervehtijä, joka auttaa kaikki asiakkaat eteenpäin.
”Terveysasemille tulevat koronapotilaat hoidetaan turvallisesti. Suojautumistoimet ovat tehokkaita sekä koronapotilaiden, että muiden osalta.”
”Asiakkaiden on edelleen tärkeää käyttää varatut vastaanottoajat, jotta hoito ei tarpeettomasti pitkittyisi”, Lukkarinen kannustaa.
Lue seuraavaksi: