Yksityinen kirurgien perustama sairaala Helsinki Hospital halusi pahimpaan korona-aikaan keväällä tukea kuvataiteilijoita, joilta epidemia oli vienyt toimeentulon.

Se päätti yhdessä Kuusisaaressa sijaitseva taidemuseo Villa Gyllenbergin kanssa palkata joukon nuoria taiteilijoita tallentamaan tätä aika iloineen ja suruineen, koska ”taide on tärkeä vastavoima covid-19-kurjuudelle”.

– Sairaalan väki näkee päivittäisessä työssään, mikä merkitys ja voimavara taide on ihmisille vaikeidenkin aikojen keskellä, Helsinki Hospitalin toimitusjohtaja Meeri Muikku sanoi keväällä.

Hakijoita tuli 114, ja heidän joukostaan valittiin kuusi nuorta taiteilijaa toteuttamaan yhteinen näyttely Helsingin Rautatieasemalle. Sen teemana oli kuvataiteen suuri nimi, Helene Schjerfbeck (1862–1946) ja yksi tämän viimeisiä omakuvia Omakuva, valoa ja varjoa (1945).

– Helene Schjerfbeckin ikonisesta taiteesta näkyi se, että hän kaatui pikkulapsena portaissa ja kärsi koko ikänsä sen kivuliaista seurauksista, Muikku sanoo.

Helene20 -taidetukiprojektiin valittiin mukaan Elli Maanpää, Emilio Mäkipää, Janne Jääskeläinen, Aura Latva-Somppi, Marika Schulze ja Alma Peltola.

Helsinki Hospital osti jokaiselta heistä projektia varten toteutetun työn 2 000 eurolla eli yhteensä 12 000 eurolla.

Alkavan viikon tiistaina ja keskiviikkona 12.-13. lokakuuta työt sairaala huutokauppaa työt ja tuotto lahjoitetaan Syöpäsäätiölle ja syöpätutkimukselle.