Länsisataman, Katajanokan ja Vuosaaren terminaaleihin on perustettu keskiviikkona 27.1. koronatestauspisteet. Terminaaleissa on tarjolla myös tehostettua koronaneuvontaa. Laivoilla jatketaan kohdennettuja testauksia.

Testausta ja neuvontaa on tarjolla kaikkien Helsinkiin saapuvien laivavuorojen matkustajille. Suomeen sallitaan keskiviikosta alkaen vain välttämätön työmatkaliikenne.

Suomeen ja Helsinkiin saapuvilta laivamatkustajilta kysytään keskiviikosta 27.1. alkaen todistusta alle puolen vuoden sisällä sairastetusta Covid-19-taudista, negatiivisesta testituloksesta (alle 72 tuntia vanha testi) tai varatusta koronatestiajasta Finentry-verkkopalvelussa.

Kaikille matkustajille, jotka saapuvat Suomeen maista, joissa koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 00 kahden viikon aikana, suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Omaehtoista karanteenia voi lyhentää kahdella testillä. Matkustajat, joilla ei ole jotain yllä mainituista todistuksista, ohjataan satamassa ensimmäiseen koronatestiin. Toinen testi tehdään aikaisintaan 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä.

Jos matkustaja ei hakeudu satamassa ensimmäiseen koronatestiin, hänen tulee hakeutua testiin Suomessa vuorokauden sisällä maahan saapumisesta oleskelu- tai asuin-paikkakunnalla.

Uusi käytäntö saattaa aiheuttaa satamissa jonkin verran jonoa.

Matkustajan tulee olla omaehtoisessa karanteenissa, kunnes molemmat testitulokset ovat valmistuneet ja ne ovat negatiivisia.

– Haluamme ehkäistä koronan leviämistä Suomeen ja Helsinkiin saapuvan laivaliikenteen kautta, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen sanoo tiedotteessa.

– Uusi käytäntö saattaa aiheuttaa satamissa jonkin verran jonoa, vaikka matkustajaliikenne vähentyy.

Helsingissä selvitetään myös mahdollisuutta järjestää satamien autokaistoille drive-in-testauspisteitä.

Satamien uusi toimintamalli on suunniteltu yhdessä Helsingin Sataman, Husin, Tullin, Rajavartiolaitoksen ja varustamojen kanssa.