Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja myös koko Uudenmaan sairaanhoitopiirin epidemiatilanne näyttää hyvin huolestuttavalta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen torstain koronainfossa.

Suomessa on torstaita edeltäneen vuorokauden aikana kirjattu kaikkiaan 720 uutta tautitapausta, mikä on samaa luokkaa kuin edeltävinä päivinä. Näistä peräti 480 tapausta on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja 270 pelkästään Helsingissä.

– Eli tällä hetkellä epidemia leviää erittäin kovaa vauhtia täällä Uudellamaalla, Puumalainen sanoi.

Hänen mukaansa tilanne on kovin huolestuttava, sillä etenkin Helsingin ja Vantaan ilmaantuvuusluvut ovat jo ”korkeaa eurooppalaista tasoa” ja ”erittäin korkeita lukuja”.

Kun koko Hus-alueen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 308 per 100 000 asukasta, on Vantaan vastaava luku 450 ja Helsingin 400.

– Myös positiivisten näytteiden osuus [kaikista testatuista] on varsin korkea ja edelleen noussut, Puumalainen kertoo.

Valtakunnallinen ilmaantuvuusluku on Suomessa nyt noin 151 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta.

Taneli Puumalaisen mukaan koronaepidemian tilanne on vakava, mutta huolestuttavien tietojen ohella näkyvissä on myös hyviä merkkejä. Vaikka tautitapausten määrä on noussut, on koronaan menehtyneiden määrä pysynyt stabiilina, Puumalainen kertoi.

Ilmiössä näkyy todennäköisesti rokotusohjelman vaikutus, sillä valtaosa iäkkäimpien ikäryhmien edustajista on rokotettu.

– Yli 80-vuotiaat näyttävät erkanevan muiden ikäryhmien ilmaantuvuuskehityksestä, Puumalainen kertoi iloisena uutisena.

LUE SEURAAVAKSI: