Suomessa yhdellä ihmisellä on todettu omikronvirusmuunnoksen aiheuttama koronavirustartunta, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Myös muilla samaan seurueeseen kuuluvilla on jo todettu koronatartuntoja. Heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu variantin aiheuttamiksi. Seurue on palannut Ruotsista.

Helsingin yliopistollisen sairaalan Husin mukaan tartunnan saanut potilas on kaksi rokotusta saanut helsinkiläinen, ja hänen oireensa ovat lievät. Perheenjäsenien testitulokset varmistuvat myöhemmin.

Muut henkilön kanssa lähikontaktissa olleet on tavoitettu ja ohjattu testiin. Lähikontaktissa olleita henkilöitä on kuusi. Kontaktit tartunnan saaneeseen ovat olleet lyhyitä ja kaikissa tilanteissa maskit ovat olleet käytössä.

Paikalliset viranomaiset kartoittavat THL:n mukaan altistuneita ja tekevät torjuntatoimia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueilla.

THL painottaa, että omikronvirusmuunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronavirusmuunnoksia. Keskeistä on huolehtia suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä.

Koronatartuntaan sopivien oireiden ilmetessä tulee Jos saat pysyä kotona ja hakeutua tarvittaessa koronatestiin.

Omikronvariantin tarkoista ominaisuuksista ei ole vielä olemassa kattavaa tietoa. Asiantuntijat pitävät mahdollisena, että omikron saattaa tartuttaa aiempia virusmuunnoksia tehokkaammin ja mahdollisesti väistää olemassa olevaa rokotesuojaa.

Lue seuraavaksi: