Kuka tahansa voi nyt etsiä tutkittua tietoa kantasoluista uudesta kantasoluportaalista, jonka avasi tutkijatiimi Suomen Akatemian Kantasolumetabolian huippuyksiköstä MetaStemistä.

Portaali tarjoaa kansalaisille tutkittua tietoa erilaisista kantasoluista, niiden alkuperästä ja potentiaalista tutkimuksessa ja kantasoluhoidoissa.

Taustalla on tutkijoiden huoli väärän tiedon leviämisestä.

– Kantasoluista uutisoidaan paljon niiden suuren lääketieteellisen potentiaalin takia, mutta kantasoluista ja varsinkin kantasoluhoidoista esiintyy myös paljon harhaanjohtavaa uutisointia. Oikeaa tietoa kantasoluista on huonosti saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Uusi portaali vastaa tähän tarpeeseen, MetaStemin johtaja Pekka Katajisto kertoo tiedotteessa.

Potilailta voidaan laskuttaa suuria summia tehottomista hoidoista.

Kantasolututkimus on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana johtanut suuriin läpimurtoihin. Sen ansiosta nykyään tunnetaan ihmisen kehityksen alkuvaiheet ja kantasoluista osataan muokata laboratoriossa erilaisia soluja ja minikudoksia.

Myös monen aiemmin huonosti tunnetun sairauden syyt ovat kantasolututkimuksen ansiosta paremmin selvillä, ja joidenkin sairauksien kohdalla kantasolututkimuksen avulla on edetty jo hoitoihin asti.

Edistysaskeleet ovat valitettavasti vetäneet puoleensa myös ei-toivottuja ilmiöitä.

– Niin sanotusta kantasoluturismista on tullut ongelma, professori Timo Otonkoski Helsingin yliopiston kantasolujen ja metabolian tutkimusohjelman STEMMin johtaja sanoo.

– Potilailta voidaan laskuttaa suuria summia tehottomista hoidoista, jotka voivat olla vaarallisia.

Otonkoski muistuttaa, että kantasolututkimus on varsin nuori tieteenala ja siihen perustuvat toimivat hoidot ovat vasta tulossa.

Kantasoluportaali on nyt suomeksi, mutta se käännetään ruotsiksi kevään 2021 aikana ja myöhemmin myös englanniksi.

– Portaali tarjoaa kansalaisille luotettavaa tietoa erilaisista kantasoluista, kantasolututkimuksesta ja kantasoluhoidoista sekä ohjaa lukijaa eteenpäin toisille tutkittuun tietoon pohjautuville sivuille, kertoo tutkimuskoordinaattori Emilia Kuuluvainen.

Portaalissa on valmiita vastauksia, mutta tutkijoille voi myös esittää omia kysymyksiä FAQ-sivun lopusta löytyvällä lomakkeella.

Jatkossa portaalissa myös tiedotetaan uusista kantasolututkimuksen läpimurroista portaalin uutisosiossa.