Mediuutisten saamien tietojen mukaan Helsingin psykiatrisissa palveluissa on alkanut yt-neuvottelu, joka vähentää 28 potilaspaikkaa vakavien psykiatristen sairauksien hoidosta.

Mistä on kyse, Helsingin kaupungin psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen?

– Meillä on Auroran sairaalassa jatkuvasti sellainen tilanne, että nelisenkymmentä potilasta odottaa pääsyä tuettuun mielenterveysasumiseen sairaalassa, vaikka heillä ei ole enää psykiatrisen sairaalahoidon tarvetta.

Tuetun asumispalvelun kapasiteettia tälle potilasryhmälle tulisi siis lisätä.

Ajatuksemme on, että osa Auroran vuodepaikoista muutetaan Aurorassa toimiviksi psykiatrian asumiskuntoutuspaikoiksi, eräänlaiseksi puolimatkankodiksi. Asumiskuntoutus on terveydenhuollon palvelua eli hoito pysyy edelleen potilaita lähellä.

Liittyykö muutokseen yt-neuvottelu, kuten kaupungilla puhutaan?

– Yt-neuvottelu alkaa syyskuussa, mutta kyse on Auroran sisäisestä järjestelystä. Oletuksemme on, että siinä vapautuu vuodeosastoilta hoitohenkilökuntaa ja voimme ehkä vahvistaa avohoitoa. Tavoitteena on ehkäistä sairaalahoidon tarvetta.

Irtisanomisia ei ole tiedossa?

– Ei missään nimessä! Helsingillä on politiikka, että ketään ei irtisanota tuotannollis-taloudellisesta syystä. Kaikki nykyiset resurssit tulevat olemaan jatkossakin psykiatrian käytössä. Joidenkin työnkuva ehkä muuttuu, mutta työ on edelleen psykiatriaa.

Ensin linjaamme, kuinka monta paikkaa muutetaan psykiatrian asumiskuntoutuspaikoiksi ja mitkä tilat siihen käyttöön otetaan. Sitten mietitään isommalla joukolla, miten vapautuvia resursseja kohdennetaan, jotta asiakkaamme hyötyvät niistä eniten.

Lue lisää: