Jos on vähäisiäkin koronatartuntaan sopivia oireita, kannattaa hakeutua testiin saman tien, kehottaa Helsingin kaupunki.

Koronaviruksen oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. Koronavirustestiin ohjataan iästä riippumatta kaikki, joilla on oireita.

Testiin pääsee helposti ja nopeasti Helsingissä, mutta testausmäärät ovat joulun ja uudenvuoden aikana laskeneet merkittävästi.

– Helsinkiläiset hakeutuivat hyvin testeihin syksyn ja alkutalven aikana, tästä isot kiitokset. Testausmäärät ovat kuitenkin joulun ja uudenvuoden aikana laskeneet merkittävästi, vaikka epidemia ei osoita selkeitä laantumisen merkkejä. Tartuntojen osuus testatuista on edelleen korkea, epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo tiedotteessa.

Helsinkiläisiä testattiin joulukuussa parhaimmillaan yli 3 000 henkilöä päivässä, ja joulua edeltävän 10 päivän keskiarvo on yli 2 500 testiä päivässä. Myös yhteydenottojen määrät omaolo.fi-palveluun ja koronaneuvontaan olivat samaa suuruusluokkaa. Näistä lukemista on tultu pyhien aikana yli puolella alaspäin.

– Kannustan helsinkiläisiä hakeutumaan lievissäkin oireissa herkästi koronatestiin. Aktiivisella testaamisella ja tartunnanjäljityksellä saamme tartuntaketjut katkaistua nopeammin. Tämä on ykkösasia kamppailussa koronaa vastaan, Isosomppi jatkaa.

Koronatestiin pääsee saman päivän aikana omaolo.fi-verkkopalvelussa tai soittamalla Helsingin koronaneuvontaan numeroon 09 310 10024. Neuvonta palvelee joka päivä kello 8–18. Testauspisteitä on ympäri kaupunkia.