Mehiläisen ja IROResearchin tekemän tutkimuksen mukaan hedelmällisyys huolettaa vain harvoja. Tutkimukseen osallistuneista 64 prosenttia ei ole lainkaan huolissaan tai on vain vähän huolissaan joko itsensä tai kumppaninsa raskaaksi tulemisesta.

Felicitas Mehiläisen gynekologin, naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Johanna Sirenne-Raivion mukaan ikä mietityttää vastaanotolla melko monia.

– Osa on huolissaan iän vaikutuksesta jopa hyvinkin varhain. Osa puolestaan taas vielä yli 40-vuotiaanakin pitää hedelmällisyyttään yhtä hyvänä kuin yleistä terveydentilaansa, sanoo Sirenne-Raivio.

Yksi isoimmista peruuttamattomia muutoksia ja lapsettomuutta aiheuttavista tekijöistä on Sirenne-Raivion mukaan hoitamaton sukupuolitauti.

– Esimerkiksi klamydia voi olla täysin oireeton, eli sitä saattaa tietämättään myös tartuttaa muihin. Pikkuhiljaa tauti aiheuttaa pysyvää vauriota, jos sitä ei huomata ja hoideta ajoissa.

Joka neljäs lapsia toivovista miettii paljon tai melko paljon elintapojensa vaikutusta hedelmällisyyteen, ja toisaalta taas yli kolmasosa ei mieti lainkaan elintapojaan, vaikka lapsia toivoisikin. Elintavoilla on suuri vaikutus hedelmällisyyteen, mutta perintötekijöiden takia vaikutuksen merkitys on yksilöllistä.

– Tutkitusti tupakointi ja liikapaino sekä alipaino heikentävät hedelmällisyyttä. Perintötekijöilleenhän ei mitään voi, mutta jokainen on oman kroppansa herra ja siitä huolehtiminen on paras satsaus tulevaisuuteen ihan kaikessa terveydessä, Sirenne-Raivio sanoo.

Naisilla keskustelu hedelmällisyydestä kuuluu jo ihan tavanomaiseen gynekologin arvioon terveydestä.

– Kun raskaus on ajankohtainen, kannattaa tulla gynekologin tutkimuksiin. Omasta hedelmällisyydestään voi kysyä vastaanotolla minkä ikäisenä ja milloin tahansa, eli kannattaa avata suu, jos hiemankin mietityttää, Sirenne-Raivio muistuttaa.

Miehet voivat halutessaan selvittää oman hedelmällisyytensä esimerkiksi siemennesteanalyysin avulla.

IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000 ajanjaksolla 27.11.–5.12.2017.