Mediuutiset valitsi jälleen sata terveysalan vaikuttajaa. Tiistaina 7.12.2021 julkistettiin tämän vuoden sadan vaikuttajan kymmenen kärki. Koko sadan vaikuttajan lista julkistettiin perjantaina 10.12. Mediuutisten verkkosivuilla ja lehdessä.
Mediuutiset valitsi terveysalan vuoden vaikuttajat kahdennenkymmenennen kerran.
...
TERVEYSALAN VAIKUTTAJAT TOP 10 VUONNA 2021:
1. Hanna Nohynek
Ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Koronapandemian kohta kaksivuotisen korpitaipaleen aikana Nohynek on osoittanut hämmästyttävää pitkäjänteisyyttä tutkitun koronatiedon seuraamisessa ja välittämisessä suomalaisille. Nopeasti muuttuvissa tilanteissa, julkisuuden, kritiikin ja vihapuheen paineessa hän on kyennyt kiitettävästi keskittymään olennaiseen.
2. Tuomas Koskela
Yleislääketieteen professori, Tampereen yliopisto. Koskela toimi monisairaiden Käypä hoito -suosituksen laatineen ryhmän puheenjohtajana. Suomen kaivatuimmaksi kutsutusta hoitosuosituksesta löytyy käytännön työkaluja monisairaan potilaan diagnostiikkaan ja hoitoon perusterveydenhuollossa. Koskela on ahkerasti kiertänyt Suomea välittämässä suosituksen keskeisiä havaintoja.
3. Sari Kuitto
Rokotuksista vastaava hoitaja, Eksote. Etelä-Karjalassa päästiin ensimmäisenä Manner-Suomessa yli tavoitellun 80 prosentin koronarokotuskattavuuden: 80,3 prosenttia yli 12-vuotiaista oli saanut kaksi koronarokotusta 18. lokakuuta mennessä. Rokotusten järjestämisessä Kuitto on hyödyntänyt lean-osaamistaan ja tehnyt pitkiä päiviä rokotuskattavuuden maksimoimiseksi.
4. Tytti Sarkeala
Seulontajohtaja, Suomen Syöpärekisteri. Syöpärekisterin pitkäjänteinen työ suolistosyövän seulonnan käynnistämiseksi kulminoitui tänä vuonna, kun seulontoja koskeva lakimuutos hyväksyttiin elokuussa. Seulonta alkaa vuonna 2022, ja sen on arvioitu ehkäisevän vuosittain 150 suolistosyöpää ja 170 suolistosyöpäkuolemaa.
5. Juha Korpelainen
Johtajaylilääkäri, Oulun yliopistollinen sairaala. Oys joutui alkuvuodesta sulkemaan useita leikkaussaleja kuukausiksi henkilöstön uupumisen ja työntekijäpulan vuoksi, mutta sairaalan johto otti tilanteesta opikseen. Se laati esimerkillisen konkreettisen korjauslistan, jolla henkilöstön ylirasitus leikkauspuolella jatkossa taklataan.
6. Tiina Määttä
Johtava ylilääkäri, Akaa. Määttä oli esihenkilönä mahdollistamassa sen, että Urjalan terveysaseman neljä lääkäriä ja neljä hoitajaa kehittivät yhdessä mallin, jonka ansiosta terveysasemasta tuli potilaslähtöinen ja jonoton. Se onnistui, koska Urjalassa työntekijöille annettiin lupa epäonnistua ja testailla erilaisia käytäntöjä.
7. Visa Sippola
Lääketieteen opiskelija, Helsingin yliopisto. Toimitusjohtaja, Surgify. Sippola tiimeineen keksi kirurgisen poranterän, joka poraa luuta mutta ei vahingoita pehmytkudosta. Turhien vaurioiden välttäminen säästää rahaa ja potilaita. Euroopassa myyntiluvan saanut patentoitu terä voidaan kiinnittää mihin tahansa kirurgiseen poraan, eikä kirurgeja tarvitse erikseen kouluttaa sen käyttöön.
8. Valma Fuchs
Geriatriaan erikoistuva lääkäri, Vaasan keskussairaala. Fuchsin viime vuoden lopulla ilmestyneen väitöksen tulokset muuttivat heti hoitosuosituksia ja hoitokäytäntöjä. Fuchsin tutkimuksen mukaan jopa kolmasosa uusista aikuiskeliakiapotilasta voidaan diagnosoida verikokeen avulla tähystyksen sijaan, jos tietyt kriteerit täyttyvät.
9. Minna Ståhl
Osastonylilääkäri, fysiatri, Hus. Ståhl johtaa valtakunnallista lasten ja nuorten kipukeskusta, jonka toiminta lähti täysillä käyntiin keväällä, kun siellä aloitti työnsä vakituinen moniammatillinen tiimi. Hyöty koituu pääkaupunkiseutua laajemmallekin: keskuksen ammattilaiset konsultoivat ja kouluttavat kivun parissa työskenteleviä ammattilaisia ympäri Suomen yhtenäistäen hoitokäytäntöjä.
10. Sari Roos
Sairaalatoimintojen opetushoitaja, Helsinki. Keksi viime vuodenvaihteessa tekniikan, jolla koronarokotepullosta saadaan jopa 40 prosenttia enemmän annoksia kuin mitä valmistaja lupaa. THL:n hyväksymä keksintö toi säästöjä ja nopeutti merkittävästi rokottamista siinä vaiheessa, kun rokotteiden saatavuus määritti rokottamistahdin.
Lue seuraavaksi: