Tuore väitöstutkimus osoittaa, että puubiomassasta ja sivuvirroista eli kannoista ja kuorista voitaisiin jalostaa selluloosakuitujen lisäksi erilaisia uuteaineiksi kutsuttuja yhdisteitä. Kuusen kuori ja erityisesti runkoa lähimmät suurimmat juuret sekä mäntyjen kannot sisältävät suuria määriä bioaktiivisia yhdisteitä.

Tunnetuin ja tutkituin stilbeeni-yhdisteistä on resveratroli, joka on yksi punaviinin ja puolukoiden aktiivisista komponenteista. Näitä yhdisteitä voitaisiin käyttää hyvinvointia edistävissä tuotteissa kuten lääkkeissä, lisäravinteissa ja kosmetiikassa.

Puusta eristetyt stilbeeni-yhdisteet voivat suojata solujen haitallista hapettumista, joka johtaa niiden tuhoutumiseen.

– Terveysnäkökulmasta oksidatiivinen stressi soluissa aiheuttaa erilaisia vaurioita elimistössä, joista seuraa ihon vanhenemista tai jotka ilmenevät erilaisina tulehduksina. Esimerkkisairauksia ovat nivelrikko ja Alzheimer, sanoo tutkimuksen tehnyt Harri Latva-Mäenpää tiedotteessa.

Kuusen juuren niskassa kannon ja juurien välissä on myös runsaasti polyfenolisia lignaani-yhdisteitä kuten hydroksimatairesinolia. Sitä käytetään erilaisissa terveyttä edistävissä lisäravinnesovelluksissa.

Antioksidatiivisten ominaisuuksien lisäksi yhdisteillä on antimikrobisia ominaisuuksia, minkä vuoksi niitä voisi käyttää erilaisina puun tai muiden rakennusmateriaalien suoja-aineina.

Väitöskirjatyö on tehty Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteistyöprojektissa.

FM Harri Latva-Mäenpää väittelee 9.6.2017 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Bioactive and protective polyphenolics from roots and stumps of conifer trees (Norway spruce and Scots pine)".

T&T