Tampereen kaupungin omistama Hatanpään kantasairaala on palkkaamassa kymmenen filippiiniläistä sairaanhoitajaa helpottamaan pitkään jatkunutta hoitajapulaa.

Hatanpään kantasairaalan vuodeosastoilla on ollut sairaanhoitajien vaje jo yli vuoden, ja hakijoita kolmivuorotyöhön on erittäin vähän.

Kantasairaalan johtaja Juha Räsänen kiinnostui filippiiniläisistä sairaanhoitajista, koska heidän toiminnastaan Suomessa on saatu myönteisiä kokemuksia.

Filippiiniläiset hoitajat eivät tee heti pätevöityneen sairaanhoitajan töitä, eivätkä he myöskään vastaa lääkehuollosta. He saavat oman tukihenkilön, joka on tarvittaessa apuna.

Räsäsen mukaan Hatanpään kantasairaalassa on jo nyt hoitohenkilökuntaa myös muualta maailmasta ja kokemukset ulkomaisesta työvoimasta ovat hyvät.

- Sekä potilaat että henkilökunta saattavat pelätä kieliongelmaa, mutta uskon tämän pelon menevän nopeasti ohi. Tarkoitus on, että filippiiniläisille puhutaan alusta alkaen suomea. Näin kannustamme heitä harjoittamaan kielitaitoaan, Räsänen lisää.

Ensimmäinen ryhmä saapuu keväällä

Ensimmäinen viiden hengen ryhmä saapuu ensi keväänä ja toinen ryhmä ilmeisesti seuraavana syksynä. Molemmissa ryhmissä on sekä mies- että naishoitajia.

Palkattavat hoitajat ovat suorittaneet kotimaassaan sairaanhoitajan tutkinnon ja työskennelleet pitkään ulkomailla. Tällä hetkellä he ovat pätevöitymiskoulutuksessa kotimaassaan ja opiskelevat samalla suomen kieltä. Koulutus jatkuu Suomessa.

Opteamilla on Filippiineillä kolme koulutuskeskusta, joissa se perehdyttää sikäläisen sairaanhoitajakoulutuksen saaneita henkilöitä suomen kieleen ja suomalaiseen terveydenhuoltoon. Keskuksista on työllistynyt lähinnä pääkaupunkiseudulle jo useita kymmeniä hoitajia.