Husin Naistenklinikka ja Espoon sairaala ovat saaneet huhtikuun aikana runsaasti huolestuneita yhteydenottoja koronavirusepidemian ja siitä aiheutuneen synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolorajausten vuoksi.

Tämän vuoksi Hus tarjoaa tuleville synnyttäjille mahdollisuutta psyykkiseen etävalmennukseen, jotta synnytys ja ensimmäiset synnytyksen jälkeiset päivät sujuisivat onnistuneesti.

Valmennuksen nimi on Tunteva eli Turvallisuuden tunteen vahvistaminen synnytyksessä ja lapsivuodeosastolla. Puolitoista tuntia kestävät valmennukset järjestetään ryhmämuotoisina ja virtuaalisesti Microsoft Teams -sovelluksen kautta.

Ryhmiä ohjaavat Husin synnytyspelkoihin perehtyneet psykologit.

– Yhteen ryhmään mahtuu enintään kahdeksan odottajaa. Valmennus on odottavalle äidille kertaluonteinen ja se on suunniteltu siten, että voimavaroja lisäävien taitojen vahvistamista voi jatkaa itsenäisesti ryhmätapaamisen jälkeen, valmennuksia järjestävä psykologi Sara Nurminen kertoo.

Suomen- ja englanninkielisiin valmennuksiin on mahdollista päästä mukaan nopeasti ja matalalla kynnyksellä äitiysneuvoloiden kautta. Valmennusta tarjotaan ensisijaisesti äideille, joilla on raskausviikkoja takanaan jo noin 34.

Tunteva-valmennukseen alkoi tulla lähetteitä heti sen jälkeen, kun tieto lähetettiin neuvoloille 17. huhtikuuta. Ensimmäiset ryhmätapaamiset järjestettiin nopeasti jo sitä seuraavalla viikolla.

Tapaamisia vetänyt psykologi Ea Huhtala kertoo, että Teams-etäyhteys oli ryhmämuotoiseen psyykkiseen tukeen toimiva työkalu.

– Kävimme yhdessä osallistujien kanssa läpi synnytyssairaalaan yksin jäämisen herättämiä tunteita, kuten epäreiluuden kokemusta, kiukkua, voimattomuutta ja pelkoa. Tutkimme myös keinoja turvallisuuden ja hallinnan tunteen lisäämiseksi.

Kokemukset etävastaanotoista ovat olleet hyviä jo vaikeasta synnytyspelosta kärsivien Nyytti-ryhmissä. Nyytti-ryhmät siirtyivät etäyhteyden käyttöön koronavirusepidemian vuoksi jo maaliskuussa.

– Lyhyelläkin psyykkisellä valmennuksella voi olla ihmisen jaksamiselle suuri merkitys. Opittuja tunnetaitoja voi hyödyntää jatkossakin tilanteissa, joissa stressi tuntuu ylivoimaiselta. Toivomme, että jokainen synnyttäjä voisi tulla synnyttämään luottavaisin mielin, Huhtala sanoo.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.