Reilu prosentti raskaana olevista naisista kärsii Hyperemesis gravidarumista eli hypermeesistä. Se on raskauspahoinvoinnin äärimuoto.

Hypermeesi voi saada odottavan äidin oksentamaan jopa kymmeniä kertoja päivässä viikkojen ajan. Jatkuva oksentelu voi johtaa raskaana olevan naisen elimistön kuivumiseen, elektrolyyttihäiriöihin, vajaaravitsemukseen ja painonlaskuun.

– Hoitamattomana hyperemeesi voi aiheuttaa komplikaatioita odottajalle ja sikiölle, mutta yleisesti ottaen raskauden ennuste on hyvä, sanoo Turun yliopiston ehkäisevän terveydenhuollon professori, Tyksin tutkimusylilääkäri Päivi Rautava tiedotteessa.

Hypermeesiä hoidetaan pahoinvointilääkkeillä, nesteytyksellä ja sairaalassa annettavalla nesteytyksellä. Täsmälääkettä ei ole, sillä hypermeesin syytä ei tarkkaan tiedetä, kertoo Turun yliopiston synnytys- ja naistentautiopin professori ja Tyksin naistenklinikan oa ylilääkäri Päivi Polo tiedotteessa. Rautava ja Polo johtavat hypermeesiä tutkivaa LopuJo-tutkimusryhmää.

– [Hypermeesin] taustalla voivat olla esimerkiksi hormonaaliset tekijät, myös maha-suolikanavan ja tasapainoelimen toiminnan muutokset voivat vaikuttaa. Myös sairauden geneettisestä taustasta on viime aikoina saatu uutta tutkimustietoa, Polo sanoo.

Odottajalle hypermeesi on rankka kokemus, ja se vaikuttaa koko perheen arkeen. Tutkimuksissa on osoitettu, että hoitohenkilökunnan empaattinen suhtautuminen on tärkeää. Siksi psyykkinen kuormitus tulisi ottaa sairauden hoidossa huomioon, tiedotteessa todetaan.

– Hyperemeesi voi uusiutua seuraavassa raskaudessa, joten odottaja voisi hyötyä ennakoivasta hoitosuunnitelmasta, Rautava sanoo.