Turun yliopistollisessa keskussairaalassa Tyksissä on viikon aikana todettu kolme vibriosuvun bakteereiden aiheuttamaa verenmyrkytystä.

Vibrioiden aiheuttamat bakteeri-infektiot ovat Suomessa hyvin harvinainen syy verenmyrkytykseen.

Vakavat taudit liittyvät yleensä pitkiin hellejaksoihin, sillä ne lisäävät riskiä saada tulehdus uimavedestä. Pitkään jatkunut helle lisää bakteerien kasvua merivesissä. Vakavia tulehduksia aiheuttavat vibriobakteerit viihtyvät lämpimässä ja suolapitoisessa vedessä.

– Matalissa lahdissa meriveden suolapitoisuus ja lämpö nousevat helteellä nopeasti. Se lisää myös bakteerin kasvua ja infektion riskiä, Tyksin kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Antti Hakanen sanoo tiedotteessa.

Bakteeri voi päästä aiheuttamaan kehossa tulehduksen, jos iho on rikkoutunut. Myös niiden, joiden vastustuskyky on alentunut, tulisi helteellä varoa uimista matalissa ja lämpimissä merivesissä.

– Vibriobakteeri voi aiheuttaa vatsatautia, iho- ja korvatulehduksia. Pahimmillaan bakteeri voi aiheuttaa verenmyrkytyksen, jos bakteeri pääsee verenkiertoon. Varsinkin pitkäaikaissairailla ja vastustuskyvyltään heikommilla henkilöillä on riski saada verenmyrkytys, Hakanen kertoo.

Toinen vibriosukuun kuuluva bakteeri levittää koleraa, mutta Hakasen mukaan Suomen uimavesissä ei ole koleraa aiheuttavaa bakteerityyppiä.

– Suomessa on pääsääntöisesti hyvälaatuiset ja puhtaat uimavedet. Vettä ei tarvitse pelätä, mutta riskiryhmien on tärkeää olla kesäkuumalla harkitsevia uimapaikan valinnassa, Hakanen summaa.

Vibriobakteerien vaaraa ei Hakasen mukaan ole makeissa vesissä.