Koronaviruksen vasta-ainetestaus aiotaan aloittaa Suomessa jo parin viikon sisällä, kertoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) maanantaina. Tätä testiä ei kuitenkaan voi käyttää tuoreen koronavirusinfektion toteamiseen.

– Vasta-ainetesti kertoo, onko henkilö jo sairastanut koronaviruksen, jolloin hän on todennäköisesti suojassa uudelta koronavirustartunnalta, kertoo HUS diagnostiikkakeskuksen johtaja Lasse Lehtonen.

Vasta-ainetestillä voidaan siis selvittää myös se, miten suurella osalla väestöä voi olla immuniteetti koronavirusta vastaan. Tieto vaikuttaa esimerkiksi siihen, milloin koronaviruksen leviämisen estämiseksi asetettuja rajoitteita on järkevä purkaa.

Hus hankkii testit saksalaiselta Euroimmun AG -yritykseltä, joka valmistaa lääketieteellisessä diagnostiikassa käytettäviä testejä ja siinä hyödynnettäviä automaatioratkaisuja.

– Testi antaa yli 95 prosentin todennäköisyydellä oikean tiedon siitä, onko henkilö sairastanut koronaviruksen, sanoo Lehtonen.

Koronaviruksen vasta-ainetesti on vaivattomampi ja halvempi kuin PCR-testi, joka kertoo sairastaako henkilö testinottohetkellä koronavirusta.

– Vasta-ainetestauksessa voidaan analysoida todella isoja määriä näytteitä samaan aikaan, koska prosessi on pitkälle automatisoitu. Testaamisessa ei kestä kuin hetki ja testitulokset saadaan jo vuorokauden sisällä, Lehtonen sanoo.

PCR-testi sen sijaan vaatii erityisosaamista ja korkean teknologian laitekapasiteetin hyödyntämistä.

– Virus täytyy saada eristettyä näytteestä kokonaisena ja se on tartuntavaarallinen.

Vasta-ainetestin hintakin on PCR-testiä huomattavasti edullisempi. Lehtosen arvion mukaan vain parikymmentä euroa, kun PCR-testi maksaa 150 euroa.

Koska koronaviruksen verinäytteestä otettavan vasta-ainetestin analysointi on niin edullista ja vaivatonta suhteessa PCR-testaukseen, on vasta-ainetestit PCR-testejä helpompi ulottaa suuriin ihmismassoihin. Sairaanhoidossa PCR-testi on kuitenkin tarpeellinen myös jatkossa.

Hus kertoo, että jo heti alkuun se voi suorittaa vasta-ainetestin sadoilla ihmisillä.

– Testauksessa pistetään todennäköisesti etusijalle ne, joiden rooli koronavirusepidemian torjunnassa on tärkeä kuten hoitohenkilökunta. Myöhemmin myös muita ryhmiä voidaan testata koronaviruksen vasta-aineilta, Lehtonen sanoo.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.