Tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät jatkuvasti, jopa niin, että niiden kohdalla on alettu puhua uusista kansantaudeista. IBD-sairauksiin, haavaiseen koliittiin ja Crohnin tautiin sairastuu noin 2 000 potilasta vuodessa. Suomen noin 52 000:sta IBD:tä sairastavasta noin 15 000 on yli 60-vuotiaita. Kelan tilastojen mukaan kuudenkympin paikkeilla on havaittavissa myös hienoinen sairastuvuuspiikki, vaikka valtaosa diagnoosin saajista on työikäisiä.

Häpeä on inhimillisistä tunteista vaikein.

Häpeä on inhimillisistä tunteista vaikein mutta tärkeä tunnistaa terveydenhuollossa. Etenkin ikääntyneet voivat kokea voimakastakin häpeää intiimialueen sairauksissa. Oireista on vaikea kertoa avoimesti, varsinkin jos hoitava lääkäri vaihtuu usein. Vaihtuvuus voi lisätä stressiä ja nostaa kynnystä tulla tähystyksiin ja tutkimuksiin.

Pysyvyyteen hoitosuhteissa kannattaa kiinnittää huomiota jo senkin takia, että säännöllisesti seurattuna ja hoidettuna IBD-sairauksien ennuste on yleensä hyvä. Häpeän tunnetta helpottaa, kun lääkäri kohtaa asiat suoraan ja kiertelemättä. Isoilta tuntuvista ja stigmativoivista asioista tulee helpommin käsiteltäviä, kun ne sanoitetaan ymmärrettävästi.

IBD-hoitajia on koulutettu kymmenen vuotta ja koulutetaan koko ajan lisää. Huolitaakkaa on helpoin purkaa tutulle, osaavalle hoitajalle. Murheista vapaita ovat tuskin nuoremmatkaan sairastuneet, mutta ikääntyneillä sairastumiseen voi liittyä muitakin haasteita. Elämäntilanne muuttuu, kun jäädään eläkkeelle, oma ja puolison terveys alkaa muutenkin heikentyä ja lääkityksien yhteensovittaminen tuo omat haasteensa. Hankalaksi koettuun sairauteen voi liittyä halu eristäytyä. Toimintakyky lamaantuu, kun alakulo valtaa mielen.

Terveydenhuollon ammattilaisilla on tehtyjen tutkimusten ja annettujen hoitojen lisäksi toinenkin tärkeä tehtävä: ohjata IBD-diagnoosin saaneet vertaistuen piiriin. Sairastuneille on saatavilla myös sopeutumisvalmennuskursseja.

Suolistosairauksiin liittyvää diagnostiikkahaastetta helpottaa uusi E-TRF-menetelmään pohjautuva testi. Se havaitsee oksidatiivisen stressin aiheuttamia muutoksia ulostenäytteissä. Testi on edullinen ja täydentää olemassa olevia ulosteen kalprotektiinimittauksia. Menetelmä tarjoaa myös mahdollisuuden luokitella IBD:n alatyypit, Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolitulehduksen (Mediuutiset.fi 12.2.).

Aikaisen diagnoosin ja hyvän hoidon tärkeys korostuu, sillä haavaista paksusuolentulehdusta sairastavan riski kuolla paksusuolensyöpään on edelleen merkittävä.

Maailman IBD-päivää vietetään ensi tiistaina, 19. toukokuuta.

Lue lisää:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.