Eilen tiistaina kuntapuolella alkanut sote-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto on alkanut heijastua sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaan Suomessa

Mediuutiset seuraa tilannetta eri puolilla maata.

Tällä hetkellä sopimusneutvotteluiden painostustoimi koskee erityisesti toimihenkilöliitto ERTO ry, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry:n sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ry:n kuntapuolen jäseniä eli hoitajia ja lähihoitajia.

Kiellon piiriin kuuluu myös JUKO:n jäsenliitoissa kunta-alalla työskentelviä työsuhteisia lääkäreitä – mutta ei virassa olevia tai vuokralääkäreitä.

Etelä-Savossa ja esimerkiksi Mikkelin keskussairaalassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei eilispäivänä vielä aiheuttanut erityisiä hankaluuksia, kertoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten johtajaylilääkäri Jarmo J Koski.

– Olimme ennakoineet kieltoja työvuorosuunnittelussa, hän sanoo.

Ongelma Etelä-Savossa on samaan aikaan osunut, varsin hankala infektioepidemia eli influensssa- ja RS-virusepidemia.

– Siitä johtuen olemme joutuneet rajaamaan raskaampaa elektiivistä leikkaustoimintaa, jotta olemme voineet vapauttaa vuodeosastokapasiteettia tähän tarpeeseen, Koski kertoo.

Essote yritti eilen neuvotella ammattijärjestöjen kanssa siitä, mitä sote-toiminnoista voisi jättää ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle.

Sille olisi Kosken mukaan tarvetta esimerkiksi ensihoidossa, päivystyspoliklinikalla ja leikkaustoiminnassa.

Neuvottelu ei tuottanut tulosta.

– Tilanne on hankala, koska joudumme samanaikaisesti vastaamaan vuoden hankalimmasta palvelua tarvitsevien ruuhkasta ja epidemian vuoksi myös henkilökuntaa on sairaana, eikä sen paikkaaminen ole täysin mahdollista ilman ylitöitä ja vuoronvaihtoja.

Suojelutyövelvoitteesta ei ole Essotessa vielä varsinaisesti neuvoteltu, mutta sairaanhoitopiiri on käynnistänyt varautumisen mahdolliseen lakkotilanteeseen.

Suojelutyövelvoite tulisi Kosken mukaan koskemaan ainakin ensihoitoa, päivystystä, päivystysleikkauksia ja yksittäisenä toimintana kardiologista hätäangiologista toimintaa.