Osastonhoitaja, suuhygienisti Reetta Tallgrén on yksi Keski-Suomen Seututerveyskeskuksen suulähettiläistä, joiden tavoitteena on innostaa kahdeksan kunnan alueen ihmiset huolehtimaan suunterveydestä epidemia-aikanakin.

Mitä suulähettilään tehtäviin kuuluu?

– Suulähettiläät ovat terveyden edistäjiä uudelleen lanseerattuna. Kiva nimike jää paremmin mieleen. Meitä on 15, vaikka periaatteessahan koko henkilöstö on terveyden edistäjiä.

Olemme huomanneet, että varsinkin nyt korona-aikana hampaat saattavat jäädä hoitamatta, joten päätimme kehittää uusia toimintatapoja arkityöhön. Soitamme potilaille, teemme videoita ja hyödynnämme enemmän sosiaalista mediaa. Esimerkiksi viime viikolla meillä oli Instagramissa livelähetys plakkivärin käytöstä.

Plakkivärin käyttö paljastaa, kuinka hyvin hampaat on harjattu. Haluamme viestiä, että niitä voivat käyttää aikuisetkin. Niitä on myös lähetetty koteihin, esimerkiksi nuorille.

Kun tilanne rauhoittuu, niin jatkamme toimintaa ja käymme esimerkiksi palvelutaloissa ohjaamassa ja antamassa tietotaitoa toisille terveydenhuollon ammattilaisille.

Miten korona-aika on muuttanut arkeasi?

– On muuttanut hyvin vahvasti. Osastonhoitajan työn lisäksi teen myös kliinistä työtä suuhygienistinä, mutta nyt kaikki kiireettömät ajat on peruttu. Ainoastaan hammaslääkäreillä on puolikiireellistä ja kiireellistä hoitoa. Minulla hallinnollisen työn määrä on lisääntynyt.

Muilla työntekijöillä on enemmän kouluttautumista ja terveydenedistämistä, kun potilastyötä on vähemmän. Osa on nyt esimerkiksi töissä koronanäytteiden otossa.

Mitä odotat keväältä?

– Teemme kuntien kanssa enemmän yhteistyötä. Olemme haastaneet seututerveyskeskuksen alueen kunnanjohtajia mukaan hampaiden harjaukseen ja plakkivärin käyttöön. Kehitämme myös lisää uusia toimintatapoja terveydenedistämiseen. Esimerkiksi Laukaan kunnan alueella tehtiin eskarilaisille hampaiden hoitoon liittyvä videotervehdys. Meillä on ollut myös koko henkilökunnan kesken viikoittainen etäpalaveri, mikä on todettu oikein hyväksi.

Mikä työssäsi ilahduttaa?

– Ihmiset ja intohimo, millä he lähtevät kokeilemaan uusia asioita poikkeustilanteessa. Se saa jaksamaan työssä, ollaan sitten etänä tai läsnä heidän kanssaan.