Yhdysvaltalainen vähittäiskauppaketju Walmart on aloittanut pilottikokeilun, jossa koronatestit kuljetetaan lennokkien avulla suoraan testattavien henkilöiden kotiin, kirjoittaa SlashGear. Yhteistyökumppaneina toimivat tilattavista verikokeista tunnettu Quest Diagnostics sekä lennokkiyhtiö DroneUp.

Kokeilu tehdään kahdella alueella, New Yorkissa ja Las Vegasissa. Mukaan kelpaavat kuitenkin vain harvat, sillä lennokkilähetyksen saadakseen on asuttava enintään mailin päässä jommasta kummasta kokeilussa mukana olevasta Walmart-liikkeestä.

Lisäksi kyseessä on oltava talo, jonka läheisyydessä on sopiva laskeutumispaikka dronelle – esimerkiksi takapiha tai pihatie.

Dronekuljetusten etuna on tietenkin se, ettei koronatartuntaa epäilevän henkilön tarvitse poistua kotoaan näytteen ottamista varten. Haittapuolena lienee toisaalta se, ettei itse otettu näyte tarjoa välttämättä yhtä luotettavaa tulosta kuin ammattilaisen tekemä vanupuikkotesti.

Dronella saapuneet näytteenottovälineet lähetetään testin tekemisen jälkeen niin ikään dronella eteenpäin laboratorioon, jossa tulokset analysoidaan.

Walmartin mukaan dronekuljetuksia aiotaan kokeilla tulevaisuudessa myös laajemmin, mutta suunnitelmiensa yksityiskohdista yhtiö ei vielä kertonut.

***

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.

***