Hammastahna on ainoa suunhoitoaine, jota hammaslääkärit suosittelevat rutiininomaiseen käyttöön. Tahnan valinnassa kannattaa olla tarkkana.

- Hammastahnat eroavat tehokkuutensa ja turvallisuutensa puolesta hyvinkin paljon toisistaan, kertoo professori Jorma Tenovuo Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksesta.

Tahnan tärkein aineosa on fluori, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä vahvistamalla hammaskiillettä. Vaikutuksen saamiseksi hampaiden harjaus fluoripitoisella hammastahnalla on tehtävä riittävän usein. Tenovuo suosittaa kahta kertaa päivässä.

Fluori on tahnoissa erilaisina yhdisteinä. Tavallisin on natrium-fluoridi, jota Tenovuo pitää parhaana. Se on tehokas ja turvallinen. Joidenkin tahnojen sisältämää amiinifluoridia Tenovuo kehottaa välttämään, koska sen turvallisuudesta ei ole takeita.

- Amiinifluoridi on puolisynteettinen aine, jota ei esiinny luonnossa. Amiineilla on taipumus reagoida esimerkiksi salaatinkastikkeiden ja tupakan sisältämän nitraatin kanssa. Reaktiossa syntyy nitrosamiinia, jonka tiedetään olevan syöpävaarallinen aine. En väitä amiinifluoridin aiheuttavan syöpää, mutta valintaa tehdessä asia on hyvä muistaa.

Amiinifluoridia on aiemmin suosittu, koska sitä on pidetty pinta-aktiivisuutensa takia natrium-fluoridia tehokkaampana. Nykykäsityksen mukaan amiinifluoridin pinta-aktiivisuudesta ei ole merkittävää lisähyötyä.

Pieni nokare tahnaa riittää

Tenovuon mielestä tavalliset aikuisten hammastahnat sopivat myös lapsille. Edellytyksenä on, että tahnaa käytetään oikein, jolloin fluorimäärä ei nouse liian korkeaksi. Tenovuo sanoo suomalaisten olevan tahnan käytössä hakoteillä.

- Markkinamiehet ovat opettaneet meidät puristamaan hammastahnaa harjalle pitkän pötkyn. Ellei se tipu lavuaarin reunalle, suu tulee täyteen vaahtoa, joka on kohta syljettävä pois. Siinä ei ole järkeä. Oikea tapa olisi panna harjalle vain herneen kokoinen pala tahnaa. Yhtään sen enempää ei kerralla tarvita.

Tahnassa olevan fluorin vaikutusaikaa saadaan pidennettyä, kun suuta ei huuhdella hampaitten harjaamisen jälkeen. Vain ylimäärä tahnaa syljetään lopuksi pois.

Kariesaltis henkilö voi käyttää fluorihammastahnan lisäksi fluoritabletteja tai -purukumia pari kertaa päivässä. Kun hampaat harjataan aamulla ja illalla fluoritahnalla ja fluoritabletit imeskellään päivällä, fluori vaikuttaa parhaiten.

Varsinkin lapsilla on muistettava välttää hammastahnan liian runsasta määrää; muuten voi tulla fluorin yliannostusta. Liiallinen fluori voi hammaskiilteen vahvistamisen sijaan heikentää sitä.

Muilla suunhoitoaineilla kuin hammastahnalla ei ole hoidollisia vaikutuksia. Suurin osa suuvesistä on kosmeettisia tuotteita.

Bakteereja tappava klooriheksidiini on poikkeus. Se on tietyissä erityistilanteissa käyttökelpoinen aine, mutta vain kuuriluontoisena. Pitkään käytettynä klooriheksidiini hävittää suusta patogeenien lisäksi normaalia mikroflooraa.