Neliraajahalvaantunut ja puhekykynsä menettänyt mies on onnistunut viestimään ajatuksiaan aivoimplantin avulla, kirjoittaa Science Alert -sivusto. Stanfordin yliopiston tekemä tutkimus julkaistiin alun perin Nature-tiedelehdessä toukokuussa.

Implantti toimii siten, että mies ajattelee kirjoittavansa sanoja kynällä paperille. Implantti tulkitsee aivojen signaaleja ja tuottaa tekoälyn avulla kuviteltua kirjoitusta vastaavaa tekstiä. Laite saatiin tutkimuksissa toimimaan 94 prosentin tarkkuudella.

Koehenkilönä toiminut 65-vuotias mies halvaantui kaulasta alaspäin vuonna 2007.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun aivokäyttöliittymä tulkitsee ajatuksia kirjainten kirjoittamisesta paperille. Jo aiemmin on kehitetty laitteita, joissa puhe- ja liikuntakykynsä menettänyt ihminen on onnistunut viestimään ajatuksiaan liikuttamalla ajatuksellaan kirjaimia valitsevaa kursoria tietokoneen näytöllä.

Käsin kirjoittamisen tulkitseminen on kuitenkin nopeampi keino tuottaa tekstiä. Miehen onnistui kirjoittaa 90 merkkiä eli noin 18 englanninkielistä sanaa minuutissa. Automaattisen tekstinkorjauksen avulla oikeinkirjoitusaste nousi 94:stä 99 prosenttiin.

Vertailun vuoksi terve samanikäinen henkilö kirjoittaa älypuhelimella noin 115 merkkiä minuutissa.

Stanfordin yliopiston neuroproteesitutkija Frank WIllettin mukaan tutkimus osoittaa, että ihmismieli muistaa hienovaraista motoriikkaa vaativat liikkeet vielä kymmenen vuotta sen jälkeen, kun kyky liikkeen suorittamiseen häviää.

Tutkijoiden mukaan tekoäly tunnistaa eri aakkoset hyvin, sillä niiden muoto eroaa toisistaan selvästi. Näin ollen kirjainten muodon ajattelu tuottaa tekstiä nopeammin kuin kursorin liikkeen ajattelu.

Teknologian kehitys on kuitenkin hyvin varhaisessa vaiheessa. Tutkijat muistuttavat, että sen on nyt todettu toimivan yhdellä koehenkilöllä. Seuraava tutkimusvaihe on kokeilla ratkaisun toimivuutta useampien koehenkilöiden kohdalla ja merkkivalikoiman laajentaminen.