Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri haluaa kaikki varsinaissuomalaiset mukaan ideoimaan nimeä rakennukselle.

– Inspiraatiota antaa sairaalan saaristohenkinen tarina ja siihen liittyvät eläimet, sairaalan hankejohtaja Riikka Aaltonen kertoo tiedotteessa.

Turun yliopistollinen keskussairaalan lippulaivaksi nouseva uusi sairaala valmistuu loppuvuodesta 2021. Rakennusvaiheessa sairaala on tunnettu T3-nimellä. Tämä aiotaan jättää taakse, ja sen sijaan sairaalaa halutaan kutsua nimellä, joka on helppo muistaa ja joka kuvastaa modernin uudisrakennuksen saaristohenkistä ilmettä.

Parhaan ehdotuksen antaja julkistetaan, mutta ei palkita. Palkintona on mahdollisuus päästä Turun historiaan nimen keksijänä.

Saaristohenkinen tarina näkyy esimerkiksi sairaalan rakenteissa.

Sairaalan sisääntuloa suunniteltiin vene mielessä, ja sairaalan katolle rakennettava konehuone valaisee ympäristö kuin majakka saaristossa laivojen öistä matkaa.

Sairaalassa on vahvasti läsnä myös suomalainen eläimistö. Kaikille uuden sairaalan osastoille ja poliklinikoille on nimittäin valittu oma tunnuseläin.

Tyksin mukaan eläimet tuovat lämpöä ja sympaattisuutta sairaalaympäristöön, ja auttavat potilaita pois sairauden ajattelemisesta sekä opastavat perille.

– Sairaalan seiniltä ja esimerkiksi katon paneeleista kurkistavat eläimet tarjoavat mukavaa ajateltavaa asiakkaillemme. Eläimet on valittu Suomessa elävistä lajeista ja esitetty luonnonmukaisesti. Uskomme että ne tarjoavat kiinnostavaa katsottavaa kaiken ikäisille.

Kahdeksankerroksisessa sairaalassa kunkin kerroksen eläimet liittyvät toisiinsa. Yhden kerroksen teemana ovat esimerkiksi kalat, toisen linnut. Tunnuseläimet ovat Tyksissä uusia, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Sairaalaan tulevan eläinkuvaston on piirtänyt sairaalan visuaalisesta suunnittelusta vastaava arkkitehti Mikko Sinervo Arkkitehtiryhmä Reino Koivulasta. Eläinhahmojen luomisessa on ollut mukana myös arkkitehti Riitta Pikkuhookana.