Suolistosyövän seulonta pitäisi saada Suomessa lakisääteiseksi, kuten kohdunkaulan syövän ja rintasyövän seulonnat, sanoo Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila.

Asiaa on pohdittu muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

– Seulonnat tulee järjestää kaikissa kunnissa samalla tavalla järjestelmällisesti laadusta ja seurannasta huolehtien. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun suuret kunnat eivät monista suostutteluista huolimatta olleet mukana aiemmissa seulonnoissa, Malila sanoo.

Euroopan unioni on Malilan mukaan suositellut suolistosyövän seulontaa jo 15 vuotta.

– Vaikea kuvitella, että asia olisi Suomessakaan kovassa vastatuulessa, varsinkin kun seulonnan hinta on murto-osa siitä, mitä potilaan hoito maksaa.

Keski-Suomen keskussairaalan gastrokirurgi, professori Jukka-Pekka Mecklin uskoo, että suolistosyövän seulonta saataisiin Suomessa kattavaksi ilman pakkoakin, jos sote-uudistus toteutuu ehdotetusti.

Jos päätös on yksittäisten kuntien kontolla, on riski, että ne jättävät seulonnat tekemättä kustannussyistä, Mecklin sanoo.

– Uskon, että tulevat 18 maakuntaa osallistuvat seulontoihin, kun niillä on tarpeellinen tutkimustieto käytössä.

Uutta kustannusvaikuttavuustietoa löytyy esimerkiksi tänä vuonna Acta Oncologica -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa Mecklin oli mukana.

Tutkimuksesssa eroteltiin jokaisen syöpätyypin hoitokustannukset Suomessa.

– Tutkimuksemme avulla voidaan tehdä laskelmat siitä, mikä seulontakeino on tehokkain syövän ehkäisyssä, Mecklin sanoo.

Ulosteveriseulonnalla ei hänen mukaansa vähennetä yhtään paksusuolen syöpiä verrattuna kolonoskopiaan, jolla seulomalla syöpää ei edes kehity.