Maan hallitus tarkastelee ohjelmansa linjaa puoliväliriihessä, joka pidetään 21.-22. huhtikuuta. Lähiviikkoina eri tahot kertovat hallitukselle, mitkä asiat sen pitäisi jo hoitaa.

Kehysriihen lobbaaminen alkoi toden teolla nyt pääsiäisen jälkeen.

Yksi tiistain kommentoijista on Suomen Lääkäriliitto. Sen arvion mukaan kunnallisen perusterveydenhuollon heikko tilanne on suomalaisen terveydenhuollon kipein ongelma, johon hallituksen on löydettävä ratkaisuja kehysriihineuvotteluissa.

Hallitusohjelma linjaa hoitotakuun viikon mittaiseksi, mutta rahan puutteen vuoksi jonot ovat pysyneet viime vuodet selvästi pidempinä ja yli kolmannes väestöstä turvautuu yksityislääkärin palveluihin pelkästään hoitoon pääsyn ongelmien vuoksi, Lääkäriliitto muistuttaa.

– Tuhannen lääkärin lisätyöpanos julkiseen perusterveydenhuoltoon toisi kolme miljoonaa lääkärikäyntiä lisää, mikä näkyisi jo selvästi suomalaisten arjessa, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen sanoo tiedotteessa.

Korjauspanostus maksaisi vuositasolla noin sata miljoonaa euroa, mutta se johtaisi liiton mukaan ajan myötä huomattaviin säästöihin erikoissairaanhoidon kuluissa.

Lääkäriliitto toivoo kehysriihen korjaavan myös lääkärikoulutuksen ja lääketieteellisen tutkimuksen resurssien jälkeenjääneisyyttä.

Liiton mukaan ääkärikoulutus on tällä vuosituhannella lisääntynyt merkittävästi, mutta koulutuskorvaukset lääkäri- ja erikoislääkärikoulutuksesta ovat säilyneet samalla tasolla. Lain mukaan valtion pitäisi maksaa korvaukset, mutta nyt ne ovat kaatuneet osin kuntien kannettaviksi.

– Ongelman merkittävyys kasvaa rahoituksen siirtyessä sote-uudistuksessa hyvinvointialueille, siis ainakin alkuvaiheessa valtiolle, Pärnänen sanoo.

Tilanne on kestämätön.

Pikaista korjausta tarvittaisiin myös yliopistotasoiseen terveyden tutkimuksen niin sanottuun VTR -rahoitukseen. Tämän tutkimusrahoituksen taso on romahtanut runsaassa 20 vuodessa 91 miljoonasta eurosta 21 miljoonaan euroon, siis alle neljäsosaan.

– Tätä on yritetty paikkailla niin sanotuilla joululahjarahoilla, mutta tilanne on kestämätön. Hallitusohjelmassa on kunnianhimoiset tavoitteet TKI-rahoituksen nostamiseksi. Kliininen tutkimus on monessakin mielessä tärkeää, mutta covid-19 on osoittanut tarpeen vastata yllättäviinkin tutkimustarpeisiin”, Pärnänen sanoo.

Lääkäriliitto esittää, että hallitus kirjaa julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2022–2025 VTR-rahoituksen asteittaisen noston 20 miljoonalla eurolla vuodessa siten, että summa vuonna 2025 on 100 miljoonaa euroa.

Terapiatakuu on toteutettava tämän vaalikauden aikana.

Myös Suomen sosiaali ja terveys ry (Soste) halusi kiinnittää puoliväliriihtä lähestyvän hallituksen huomiota huolenaiheisiinsa. Se muistuttaa, että koronakriisistä selviytyminen vaatii sosiaali- ja terveysalan järjestöjen työpanosta.

– Riihessä on sovittava yleishyödyllisten toimijoiden, kuten järjestöjen, rahoituksen kestävästä turvaamisesta rahapelitoiminnan tuottojen vähentyessä. Tätä työtä ei yhteiskunnalla ole varaa menettää, Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas sanoo tiedotteessa.

Soste muistuttaa, että työn tuottavuutta lisätään vahvistamalla ihmisten terveyttä, työkykyä ja osaamista. Verotuksen painopistettä on sen mukaan siirrettävä työn verotuksesta työllisyydelle ja kasvulle vähemmän haitallisiin veroihin, kuten valmiste- ja ympäristöveroihin.

Suomessa tarvitaan lisäksi investointeja sosiaali-, terveys- ja koulutussektoreiden aloituspaikkoihin ja perusasteen varassa oleville aikuisille lisää tutkintoon johtavaa ammatillista koulutusta.

– Mielenterveyden ongelmat ovat yleisin syy työkyvyttömyyteen. Terapiatakuu on toteutettava tämän vaalikauden aikana terveyden ja työkyvyn vahvistamiseksi, Kiukas vaatii.

Terveysperusteisen valmisteveron selvitystyö käynnistettävä välittömästi.

Soste on jo pitkään vaatinut, että Suomessa otetaan käyttöön terveysperusteinen valmistevero, joka vähentäisi liiallisen sokerin, suolan ja kovan rasvan saantia.

Terveysperusteisen valmisteveron selvitystyö on sen mukaan käynnistettävä välittömästi, jotta vero saadaan voimaan vuoden 2023 alusta.

*

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.