Hallituspuolue rkp:n kansanedustaja Eva Biaudet perustelee sosiaalisen median kirjoituksessaan, miksi hän ja puolueen valtuustoryhmä suhtautuivat kielteisesti maan hallituksen sote-rahoitusmalliin Helsingin valtuustossa.

– Jälleen kerran voi huomata, miten vaikeaa on tehdä yhtä valtakunnallista mallia sote-palveluista. Ne haasteet, joihin meidän pitäisi Helsingissä vastata palvelujen [osalta] ovat monestakin syystä aivan eri volyymia ja moninaisimpia, kuin monessa pienemmässä kunnassa, Biaudet aloittaa.

– Vaikka on todella tervetullutta, että olemme hallituksessa onnistuneet saamaan erillisratkaisun Helsingille, niin palvelutarpeen arviointikaava ei tunnista kasvavan kaupungin haasteita.

Biaudet’n mukaan rahoitusmalli näyttää leikkaavan Helsingiltä yli 10 prosenttia sote-rahoituksesta, mikä tarkoittaa yli 100 miljoonaa euroa.

– Mitä se tarkoittaa käytännössä? Mitä palveluja meillä on liikaa asunnottomille, nuorille huumeidenkäyttäjille tai päihdeongelmaisille, mitä tarjoamme liikaa vammaisille, vanhuksille tai lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa? Tai onko sitten liikaa tutkimusta ja koulutusta, kansanedustaja kyselee.

– Sen, joka seisoo rahoitusmallin takana, tulisi mielestäni myös kertoa vastaus näihin kysymyksiin. RKPssä emme voi hyväksyä näin rajua leikkausta.

Biaudet huomauttaa, että koronan ja rajoittamistoimenpiteiden vaikutukset ”tuntuvat meillä pitkään”.

– Tuntuu suorastaan absurdilta, että suuria elvytyspaketteja toteutettaessa samalla leikataan pääkaupungin, Suomen taloudellisen moottorin, mahdollisuuksia tarjota sosiaali- ja terveyspalveluja.

Biaudet kirjoittaa rkp:n edellyttävän, että ”hallitus huolellisesti arvioi soterahoitusratkaisun seuraksia”.

Rkp on aiemmin tiedottanut, että sen Helsingin valtuustoryhmä sekä piirihallitus suhtautuvat erittäin kriittisesti sosiaali- ja terveysministeriön esittämän uudistuksen rahoitusmalliin.

– Helsingin sote-erillisratkaisun positiiviset puolet eivät poista sitä tosiasiaa, että talous ei mene yhteen. Esitys rahoitusmalliksi näyttää olevan tuhoisa elinvoimaisille, kasvaville kunnille sekä niille, joiden talous on suhteellisen hyvässä kunnossa, rkp:n Helsingin piirin puheenjohtaja ja Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Cecilia Ehrnrooth sanoi tiedotteessa.

Myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tunnetaan tämänkin sote-mallin vastustajana, ja hän on jo ehtinyt arvioimaan, että Marininkin hallituksen sote kaatuu. Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS vastustaa mallia.

Maan hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen lakiluonnos on tällä hetkellä lausuntokierroksella kaupungeissa ja kunnissa.

Keskuskauppakamari: ”Hallituksen sote-esitys on susi”

Marinin hallituksen sote-malli saa hyvin kriittistä palautetta myös elinkeinoelämän puolelta. Keskuskauppakamari toteaa torstaina julkaistussa lausunnossaan, että ”hallituksen sote-esitys on susi”.

Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen esitysluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseksi ei mahdollista uudistukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamista.

– Tuottavuus ja laatu eivät parane, jos palvelut tuotetaan julkisena monopolina. Yritykset ja järjestöt on otettava vahvemmin mukaan tuottamaan sote-palveluja.

Kauppakamarin mukaan sote-esitys tulee palauttaa valmisteluun.

– Euroopan komissio on arvioinut, että Suomi voisi vakauttaa talouttaan sote-uudistuksen avulla 4-5 miljardia euroa. Budjettiriihessä esillä olleiden tietojen mukaan hallitus kuitenkin tavoittelee uudistuksellaan vain 0,5 miljardin euron säästöjä vuosikymmenen loppuun mennessä, Keskuskauppakamari ihmettelee.

Keskuskauppakamari kyseenalaistaa puolenkin miljardin euron säästöpotentiaalin tällä mallilla.

– Jos esitetty uudistus viedään eteenpäin ja maakunnat perustetaan ilman, että palvelujen tuottavuus paranee, aiheuttaa se kustannusten kiihtyvää kasvua, ei säästöjä. Lisäksi maakuntahallinnon perustaminen ajaa kuntatalouden yhä syvempään kriisiin, joka heijastuu laajasti julkiseen talouteen ja luo paineita veronkorotuksille, Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola sanoo tiedotteessa.