Hallitus päätti myöhään tiistai-iltaan asti jatkuneissa neuvotteluissaan kiristää uudelleen ravintoloiden rajoituksia. Lisäksi korkeakoulut palaavat etäopetukseen ja rajavalvonta palaa Suomen ja Schengen-maiden väliseen liikenteeseen.

Ravintoloiden aukioloa rajoitetaan jouluaatosta alkaen niin, että anniskelu päättyy kello 21 ja aukiolo kello 22. Rajoituksesta ei voi poiketa koronapassilla.

Rajoitukset tiukentuvat edelleen tiistaista 28. joulukuuta lähtien, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan. Siitä eteenpäin anniskelu loppuu jo kello 17 ja anniskeluravintolat menevät kiinni kello 18. Myös ruokaravintoloissa anniskelu päättyy kello 17, mutta koronapassia käyttäen ne voivat olla auki kello 20 saakka.

Ravintoloilla on oikeus käyttää koronapassia koko aukiolonsa ajan koko maassa.

Myös asiakasmäärää rajoitetaan. Asiakaspaikoista voi anniskeluravintoloissa olla käytössä korkeintaan puolet ja ruokaravintoloissa 75 prosenttia asiakaspaikkamäärästä.

Joulukuun 28. päivä alkavat rajoitukset ovat voimassa kolme viikkoa.

Vetikö hallitus hätäjarrusta?

”Tässä kokonaisuudessa, näissä toimissa, on sellaisia piirteitä, kuten vaikka se, että koronapassillakaan ei voida ravintoloita tiettyjen kellonaikojen jälkeen pitää auki, niin kyllä, nämä ovat tuonkaltaisia toimia”, pääministeri Sanna Marin (sd) vastasi kertoessaan päätöksistä Säätytalon portailla hieman ennen puolta yötä.

Korkeakouluille suositellaan etäopetusta

Hallitus päätti myös, että korkeakouluille suositellaan etäopetusta. Suositus jatkuu 16. tammikuuta asti.

Perusopetus ja toinen aste sen sijaan jatkavat lähiopetuksessa.

Lisäksi sisärajavalvonta otetaan taas käyttöön Suomen ja Schengen-maiden väliseen liikenteeseen 28. joulukuuta alkaen. Päätös on voimassa 16.1.2022 asti.

Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronasta. Näiden lisäksi vaaditaan todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta testituloksesta.

Negatiivista testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on perheasioiden kaltainen välttämätön syy tai muu pakottava henkilökohtainen syy.

Hallituksen mukaan toimilla halutaan saada lisäaikaa kolmansien rokotusannosten antamiselle. Suomessa on edelleen myös liki 800 000 täysin rokottamatonta aikuista.

Baareille ja massatilaisuuksille kaavaillaan uusia rajoituksia

Lisäksi hallitus valmistelee koronapassin käytön rajoittamista leviämisvaiheen suuren ja kohtalaisen riskin tilaisuuksissa kolmen viikon ajan 28. joulukuuta alkaen.

Rajoitukset koskisivat muun muassa baareja, karaokeravintoloita, yökerhoja sekä massatilaisuuksia, joissa ei ole määriteltyjä istumapaikkoja.

Matalan riskin tilaisuuksissa koronapassin käyttö jatkuu edelleen.

LUE SEURAAVAKSI: