Säätytalolle hallituksen koronakokoukseen saapuneet ministerit ennakoivat pitkää neuvottelupäivää.

Ilmasto- ja ympäristöministeri Emma Kari (vihr), kuten muutkin ministerit, painotti rokotuskattavuuden nousuun johtavien toimien tärkeyttä. Ihmiset täytyy saada ottamaan ennen kaikkea ensimmäinen ja toinen, mutta myös kolmas koronarokote, ministeri linjasi. Rokote suojaa tehokkaasti vakavalta tautimuodolta ja rokotekattavuus siten suojaa terveydenhuoltoa ylikuormittumiselta.

Hallituksen pohdinnassa on myös koronastrategian päivitys sekä testaamisen ja jäljittämisen rooli nyt, kun järjestelmä on paikoin ylikuormittunut ja jäljittäminen käytännössä keskeytetty.

”Käymme tänään periaatteellista keskustelua ja kuulemme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusimmista mallinnuksista ja arvioista sen suhteen, miten omikronmuunnos leviää ja vaikuttaa yhteiskuntaan”, pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi.

Esillä on Marinin mukaan myös se, millaisia muutoksia tällä hetkellä hyllyllä olevan koronapassin käyttöön tarvitaan. Mahdollista on passin muuttuminen ”rokotepassiksi” eli negatiivisen testituloksen sulkeminen passin ulkopuolelle, mutta myös passin käytön laajentaminen.

Ministeri Kari korosti neuvotteluihin tullessaan tarvetta kyetä pikkuhiljaa luopumaan rajoituksista, vaikka tartuntaluvut ovat yhä suuria. Suomessa on ”hyvin pitkään eletty hyvin poikkeuksellisissa oloissa”, Kari sanoi.

Voimassa olevia rajoituksia joudutaan jatkamaan

”Se mikä täytyy muistaa on, että tämä on poikkeuksellista – tämä ei ole normaalia, että ihmisten perusoikeuksia ja ihmisten elämää ja mahdollisuuksia harjoittaa omaa ammattiaan rajoitetaan näin raskaasti. Nyt pitää yhdessä miettiä, miten päästään mahdollisimman nopeasti näistä rajoituksista eroon ja ihmiset voivat elää mahdollisimman normaalisti”, Kari sanoi.

Pääministeri Marin kuitenkin arvioi, että nyt voimassa olevia rajoituksia joudutaan jatkamaan vielä tammikuun lopusta, ”mutta kuinka pitkään, siitä keskustellaan tänään”.

Myös vihreä ulkoministeri Pekka Haavisto viittasi haluun purkaa rajoituksia. Hänen mukaansa Pohjoismaissa on ”pientä optimismia ilmassa”, kun näyttäisi alustavasti olevan kääntymässä. Jos Suomen kehitys kulkee samaa rataa, epidemian huippu voi olla ”aika lähellä”, Haavisto pohti.

LUE MYÖS: