Hallitus käsitteli tänään keskiviikkona klo 11 alkaneen tiedotustilaisuutensa aluksi tapaa, jolla se uudistaa koronaviruksen vastaisen työnsä johtamista.

Pääministerin valtiosihteeri Mikko Koskinen kertoi, että helmikuussa perustettua Covid19 -koordinaatioryhmää täydennetään. Aiemmin ryhmään kuuluivat hallituksen lisäksi useiden ministeriöiden kansliapäälliköt ja valmiuspäälliköt. Jatkossa siihen kuuluu kaikkien ministeriöiden kansliapäälliköt apunaan valmiuspäälliköt, ja mukana ovat myös muun muassa valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen ja THL:n Mika Salminen.

Pääministeri Sanna Marin pahoitteli, että tieto ei ole koronaviruksen torjunnassa kulkenut sillä tavalla kuin olisi pitänyt. Koordinoinnin haasteista hän nosti esiin Helsinki-Vantaan-lentokentän, jossa toimii useita viranomaisia.

Marinilla oli uuttakin kerrottavaa.

– Olemme päättäneet perustaa erillisen kriisistä ulos -ryhmän ja hahmotella jälleenrakennusta, jotta selviämme tästä niin pienillä vaurioilla kuin mahdollista. Nimeämispyynnöt tähän kokonaisuuteen ovat lähteneet, hän sanoi.

Valtioneuvoston kansliaan perustetaan Covid 19 -operaatiokeskus valvomaan hallituksen päätösten seurannaisvaikutuksia.

– Covid19-operaatiokeskuksella voidaan käynnistää tarvittava tuottaa tilannekuva hallituksen päättämistä toimista ja niiden vaikutuksista. Operaatiokeskus tuottaa analyysitietoa. Keskus yhteen sovittaa ministeriöiden tilannetyötä.