Hallitus on tehnyt linjauksen ravitsemisliikkeiden aukiolo- ja anniskeluaikojen väliaikaisesta rajoittamisesta koronaepidemian vuoksi. Valtioneuvosto antaa rajoittamisesta asetuksen keskiviikkona 30. syyskuuta ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa.

Ravitsemusliikkeet saavat asetuksen mukaan olla auki kello 04 alkaen, ja ne on suljettava viimeistään kello 01. Anniskelun saa aloittaa aikaisintaan aamulla kello 9, ja se pitää lopettaa viimeistään kello 24.

Tämä on perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan ”uusi normaali” koko maassa, mutta kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla kuten Hus-alueella ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa vielä aiemmin, jo kello 23.

Asetus astuu voimaan 1. lokakuuta ja sen tarkoitus olla voimassa 31. lokakuuta saakka. Ravitsemisliikkeille on kuitenkin rajoituksille viikon siirtymäaika, eli asetusta on täten alettava noudattaa 8.10. alkaen.

Ravintoloiden asiakaspaikkamäärää ei rajoiteta, ja tiloissa saisi oleskella nykyinen eli normaali anniskeluluvassa tai rakennussuunnitelmassa sallittu määrä henkilöitä.

Vastedeskin jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka, ja ravintoloiden on huolehdittava hyvistä hygieniakäytännöistä. Sisä- ja ulkotilojen kalusteet sekä asiakkaiden palveleminen on järjestettävä siten, että asiakkaat eivät altistu koronaviruksen leviämiselle.

Ravintoloiden on myös huolehdittava, ettei sen tiloissa synny tarpeetonta tungosta, ja että asiakkaiden ja seurueiden välillä pysyy riittävä etäisyys. Asiakkaat voivat edelleen hakea ruokansa ja juomansa esimerkiksi palvelutiskiltä.

Kiihtymisvaiheessa oleville alueille lisärajoituksia

Valtioneuvosto seuraa epidemian ilmaantuvuutta eri alueilla lokakuussa.

Kiihtymisvaiheessa olevien alueiden ravitsemistoimintaan voidaan säätää lisärajoituksia nopeasti. Siirtyminen todetaan THL:n asiantuntijaviranomaisen lausunnolla, jossa huomioidaan STM:n asettaman tilannekuva- ja mallinnusryhmän sekä sairaanhoitopiirin alueellisen yhteistyöryhmän näkemys aluekohtaisesta epidemiologisesta tilanteesta.

Kiihtymisvaiheessa olevassa maakunnassa tulee voimaan rajoitukset, joiden myötä ravitsemusliikkeet on suljettava viimeistään kello 23. Anniskelu päättyy kello 22. Lisäksi ravintolan sisätilassa tai sen osassa saa oleskella yhtäaikaisesti enintään puolet suurimmasta asiakasmäärästä.

Pääkaupunkiseutu ja HUS-alue ovat jo kiihtymisvaiheessa, joten niitä koskettanee alusta alkaen tiukempi rajoitus.

”Käytännössä näillä alueilla tulemme toimimaan niin”, perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru vastasi kysymykseen, tuleeko esimerkiksi kiihtymisvaiheessa olevalla HUS-alueella jo ensi vaiheessa voimaan tiukempi rajoitus, jossa ravitsemusliikkeet on suljettava viimeistään kello 23 ja anniskelu lopetettava kello 22.

Kiihtymisvaihetta arvioidaan viikoittain, ja rajoitusmuutokset päätetään kahden viikon välein.