Koronakriisi pimensi pitkäksi aikaa Veikkauksen rahapeliautomaatit markettien auloista ja perui urheilutapahtumia. Nyt rahapelejä pelaavien kustannuksella operoivat järjestöt ovat vaikeuksissa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) on kertonut, että hänen oman ministeriönsä osalta kyseessä on 140 miljoonan euron vajaus, joka iskee suomalaisen kulttuurin, tieteen, liikunnan ja urheilun sekä nuorisotoiminnan rahoitukseen. Lisäksi ministeri muistutti, että sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitus tulee niin ikään Veikkauksen voittovaroista.

Saarikon mukaan puuttuvat rahat on pakko löytyä ensi kuun budjettiriihessä. Hänen mukaansa veroja voidaan korottaa tai lisävelkaa ottaa, jos rahoja ei muuten saada.

Valtiolla on kuitenkin samaan aikaan satojen miljoonien eurojen potti käyttämättömiä Veikkaus-varoja.

Sosiaali- ja terveysministeriön tilinpäätöksessä kerrotaan, että STM:n taseeseen sisältyvät ”Veikkauksen jakamattomat voittovarat” olivat 320,5 miljoona euroa viime vuoden lopussa.

Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) johtaja Kristiina Hannula kertoi, että suuren rahasumman taustalla on valtion peliyhtiöiden Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistyminen uudeksi Veikkaukseksi vuonna 2017.

Hannula kertoi, että RAY:n tuottoa jäi käyttämättä yhden vuoden tuottojen verran rahapeliyhteisöjen yhdistyessä. Yhdistymisen yhteydessä sovittiin, että jakamatta jäänyt tuotto käytetään kymmenen vuoden kuluessa arpajaislain mukaisiin tarkoituksiin, eli sosiaali- ja terveysalan yleishyödyllisten järjestöjen avustuksiin.

– RAY:n tuottoa jaettiin eri syklillä kuin muiden rahapeliyhtiöiden tuottoa, ja peliyhtiöiden yhdistyessä käytännöt yhdistettiin. Siksi RAY:n osalta jäi yhden vuoden tuotto niin sanotusti säästöön sote- järjestöjä varten, Hannula kertoi.

Talouselämä-lehti kysyi Hannulalta, eikö ole erikoinen asetelma, jos valtio joutuu ottamaan järjestöjen rahoittamiseksi velkaa, vaikka käyttämätöntä Veikkaus-rahaa olisi suuri potti.

Hannula korostaa, että päätökset rahan käyttämisestä ovat poliittisia päätöksiä.

– Se on arvottamista, jota poliitikot tekevät budjettiriihessä.

Veikkaukseen ja etenkin sen pelaajien rahoihin liittyy vahvoja poliittisia intressejä. Helsingin Sanomat kertoi, että lähes puolella Veikkaus-miljoonia saaneista yhteisöistä on kytkös puoluepolitiikkaan.

RAY:ltä perinnöksi jääneen potin uutisoitiin vuonna 2016 olleen alunperin 500 miljoonaa euroa.

– Varsinainen RAY:n taseessa ollut puhtaan tuoton ennakko oli kuitenkin vain 409 miljoonaa euroa, Hannula kertoi.

Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén tyrmistyi vuonna 2016 aikeista antaa RAY:n perintörahat sosiaali- ja terveysalan järjestöille.

– 500 miljoonalle on vain yksi järkevä käyttö: rahat valtion budjettiin – joka ainoa lantti, Virén kertoi Uuden Suomen mukaan.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestön SOSTE ry:n mukaan valtiovarainministeriön budjettiesityksessä sosiaali- ja terveysjärjestöiltä aiotaan ensi vuonna leikata 127 miljoonaa euroa.

”Kyseessä on hurja pudotus, joka toteutuessaan merkitsisi järjestöille monen tärkeän toiminnan loppumista tai merkittävää supistamista. Sote-järjestöt tekevät työtä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten parissa: lasten, nuorten, iäkkäiden, päihde- ja mielenterveysongelmaisten, vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja pitkäaikaistyöttömien. Tämä ei voi olla hallituksen tahtotila”, SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas kertoi tiedotteessa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.