Koronaviruksen muunnokset aiheuttavat selvän epidemian kiihtymisen riskin myös Suomessa, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) tiedotustilaisuudessa torstaina. Hän kertoi STM:n ja THL:n koronainfossa lyhyesti päätöksistä, joita hallitus teki kokoontumisessaan keskiviikkoiltana.

– Uhka on ilmeinen, Kiuru sanoi muuntoviruksen leviämisen riskistä.

Kiuru kertoi hallituksen linjanneen, että sisäministeriö valmistelee esityksen rajaliikenteen tiukentamiseksi muuntoviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Samaan aikaan ulkoministeriö ryhtyy kiristämään matkustussuosituksia. Muuntoviruksen keskipisteiden eli Ison-Britannian ja Etelä-Afrikan osalta lentoliikennettä ja matkustamista on rajoitettu tehostetusti jo aiemmin.

Ministeriöt valmistelevat lisäksi ”listan muista tarvittavista toimista” hallituksen ensi viikon neuvotteluun, Kiuru lisäsi.

Kiurun mukaan hallitus on myös linjannut, että kuntien tulee varmistaa riittävä koronatestaus ja terveysturvallisuustoimet omilla rajanylityspaikoillaan. Valtio korvaa tästä koituvat kustannukset kunnille täysimääräisesti.

Kiurun mukaan kuntien ”ei tule purkaa [mitään] toimia tässä vaiheessa” ja leviämisvaiheen rajoitustoimet tulee toteuttaa ”täysimääräisesti”.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen taustoitti, mistä hallituksen huoli erityisesti johtuu. Suomen viranomaiset ovat hyvin huolissaan lähes kaikista Suomen naapurimaista.

Puumalaisen mukaan erityisesti Ruotsin epidemiatilanne Suomen länsirajalla on huolestuttava, ja tilanne voi heijastua myös Suomeen. Myös Venäjällä ja Baltian maissa epidemia jyllää voimalla muodostaen riskin leviämisestä Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti torstaina, että epidemia on lievässä laskusuunnassa Suomessa. Uudet koronavirustapaukset, tapausten ilmaantuvuus sekä sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrät ovat hieman laskeneet joulukuun 2020 puolenvälin jälkeen.

– Uusia tartuntoja on kuitenkin koko maassa edelleen paljon. Huolestuttavaa on se, että ihmiset hakeutuvat testeihin entistä harvemmin, THL toteaa.

Joulun ja vuodenvaihteen pelättiin lisäävän tartuntoja, mutta toistaiseksi tartuntojen lisääntymistä ei ole todettu.

Epidemiatilannetta ja sairaalahoidon tarvetta seurataan tällä hetkellä tiiviisti, sillä tautitilanne on monessa maassa Suomea paljon huonompi. Isossa-Britanniassa ja Etelä-Afrikassa todetut uudet muuntuneet virusvariantit saattavat tarttua ja levitä aiempaa nopeammin, ja Suomessakin näitä muuntuneen viruksen tartuntoja on havaittu kymmeniä.

– Epidemiatilanteen laajamittainen, äkillinen heikentyminen koko maassa on siten mahdollista, THL sanoo.

– Tartuntoja ulkomailta sekä viruksen varianttien leviämistä Suomeen pyritään torjumaan tehostamalla testaamista rajoilla sekä alueellisin rajoituksin ja suosituksin, THL jatkaa.

Tartuntoja todetaan edelleen eniten nuorissa ikäluokissa ja työikäisillä aikuisilla. Vanhempien ikäluokkien osuus tartunnoista kasvoi marraskuussa, mutta toistaiseksi tämä huolestuttava kehitys vaikuttaa pysähtyneen, THL toteaa. Sairaalahoitoa tarvitsevia covid-19-potilaita oli 13.1. hieman vähemmän kuin edellisillä viikoilla, yhteensä 150, joista tehohoidossa 28 potilasta.

Suurin osa tartunnoista oli peräisin kotimaasta. Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus oli 11 prosenttia ja niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli kolme prosenttia kaikista tartunnoista, mikä on enemmän kuin aiemmin.

– Tämä voi johtua tautitilanteen heikkenemisestä maissa, joista saavutaan tai palataan Suomeen.