Hallitus on hyväksynyt koronarajoitusten asteittaista purkamista koskevan suunnitelman, jota on päivitetty kuulemisten perusteella.

Suunnitelman tavoitteena on tarjota ”näkymä tulevista kuukausista” eli siitä, kuinka yhteiskuntaa kyetään avaamaan kesäksi, pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa. Edellytyksenä on epidemiatilanteen parantuminen tai pysyminen nykyisellä, loiventuneella tasollaan.

– Vaikka suunnitelma koskee rajoitusten purkamista, epidemia ei ole ohi, Marin muistutti korostaen tartuntaryöpsähdysten mahdollisuutta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) kertoi, että tapahtuma-alan ahdinkoon vastataan sekä suunnitelmalla, joka pikkuhiljaa mahdollistaa tapahtumien järjestämisen, että alan taloudellisella tukipaketilla.

– Tapahtuma-alan exit toteutuu osana hallituksen suunnitelma, Saarikko sanoi.

Kulttuurialalle suunnataan viimein odotettu taloudellinen lisätuki, jonka hallitus pyrkii neuvottelemaan valmiiksi vielä tänään keskiviikkona. Samoin vireillä on liikunta-alan tuki.

– Toivottavasti näistä voidaan kertoa jo tänään, Saarikko sanoi.

Saarikko kertoi hallituksen tunnistavan, mikä arvo tulevan kesän tapahtumilla on paitsi kulttuuri- ja urheilualoille myös kansakunnan virkistymiselle. Hänen mukaansa hallituksen tavoite on, että maksimissaan 50 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviä tilaisuuksia ”saa alkaa järjestää perustason alueilla mahdollisimman pian”.

Tämä on tapahtumien avaamisen ensimmäinen askel. Toisesta, merkittävämmästä askeleesta on tarkoitus päättää huhti-toukokuun vaihteessa: tällöin tarkoituksena olisi avata myös isompien tapahtumien järjestämistä ”lohkoajatteluun” sopivissa tapahtumapaikoissa, turvajärjestelyin.

Toinen askel edellyttää Saarikon mukaan siirtymistä pois epidemianhallinnan toimintatasoilta, jotka alkuvuodesta otettiin käyttöön muuntovirusten leviämisen vuoksi.

– Toinen laajempi, merkittävä askel [voidaan ottaa] toukokuun aikana, jos tautitilanne pysyy tällaisena, Saarikko sanoi.

Jopa festarikesä mahdollinen?

Uusi Suomi kysyi tiedotustilaisuudessa tarkennusta toisessa vaiheessa mahdollisten tapahtumien kokoluokkaan. Ovatko jopa isommat ulkotilojen tapahtumat, kuten musiikkifestivaalit, mahdollisia joillain alueilla tänä kesänä, esimerkiksi loppukesästä?

– On mahdollista, ministeri Saarikko vastasi.

Hänen mukaansa erityisesti loppukesästä voidaan tilanteen hyvin kehittyessä järjestää ”jopa isompia tapahtumia”. Se edellyttää kuitenkin koronaturvallisten tapahtumien ehtojen määrittelyä ja ohjeistamista.

– Ei ole enää pitkä aika siihen, että voimme nähdä ystäviä esimerkiksi musiikkikeikalla, iloitsi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr).

Useat etenkin alkukesään ajoittuvat festarit ovat jo joutuneet ilmoittamaan perumisesta tämän kesän osalta.

Lasten ja nuorten ulkona tapahtuvat ryhmäharrastukset avautuvat huhtikuussa, hallitus kertoo, ja kesäkuun alusta on tarkoitus avata ”ulkona tapahtuvat kilpailu- ja harrastetapahtumat ja nuorten kesäleiritoiminta”. Kesäkuussa avataan osittain myös sisäharrastustoimintaa. Lue tarkemmin alta.

Jo exit-suunnitelman aiemmassa versiossa kerrottiin, että poikkeusolot sekä valmiuslain toimintavaltuudet päättyvät huhtikuussa, ja tällöin palataan perusopetuksessa sekä toisella asteella lähiopetukseen.

Täsmennetty suunnitelma: Lasten harrastukset, kilpailutapahtumat, rajojen avaaminen

Hallituksen alustavaan exit-suunnitelmaan saatiin 2141 avointa kommenttia kansalaisilta ja yhteisöiltä ja tämän lisäksi vielä erikseen pyydettyä asiantuntijalausuntoja.

– Vastauksissa korostui tarve lasten ja nuorten sekä muiden haavoittuvassa asemassa olevien tilanteen helpottamiseksi, Marin sanoi.

Tämän lisäksi laajalti esillä oli kulttuurialan sekä muiden erityisesti kärsineiden alojen tukeminen.

Hallitus kertoo tiedotteessaan, että alustavaa suunnitelmaa on täsmennetty seuraavasti.

– Hallituksen suunnitelmaan tehtiin neuvottelussa käsitellyn palautteen perusteella useita täsmennyksiä. Suunnitelmassa asetetaan tavoitteita, joiden toteutuminen on pääosin riippuvaista alueellisesta tilanteesta, ja alueellisten toimivaltaisten viranomaisten päätöksistä.

Toukokuun aikana siirrytään alueelliseen päätöksentekoon. Rajoitusten purkamisen hallitun etenemisen näkökulmasta olisi tärkeää, että viranomaiset alueilla laatisivat omat tarkemmat suunnitelmat. Tämä parantaisi toimien ennakoitavuutta eri alueilla niiden ominaispiirteiden mukaisesti. Alueellinen suunnitelma myös tukisi oikea-aikaista ja oikein kohdennettua viestintää rajoitusten muutoksista.

Lasten ja nuorten ulkona tapahtuvat ryhmäharrastukset avautuvat huhtikuussa.

Kesäkuun alusta alkaen avautuvat ulkona tapahtuvat kilpailu- ja harrastetapahtumat ja nuorten kesäleiritoiminta. Kesäkuun aikana avautuu myös sellainen sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta, jossa ei synny lähikontakteja.

Heinäkuun alussa avautuu sisätiloissa tapahtuva kilpailu- ja tapahtumatoiminta sekä kontakteja sisältävä harrastustoiminta.

Sisärajavalvontaa jatketaan niin kauan kuin se on välttämätöntä, mutta samanaikaisesti aloitetaan liikenteen rajoitusten purkaminen päinvastaisessa järjestyksessä kuin niitä on aiemmin tehty.

Sisärajoilla maahantulorajoitukset korvataan toukokuusta alkaen asteittain rajoilla toteutettavilla terveysturvallisuustoimilla. Ensimmäisenä avataan rajayhteisöjen välinen liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä maarajoilla. Sen jälkeen avataan työmatkaliikenne sekä laajennetaan perheiden ja sukulaisten mahdollisuutta matkustaa EU:n sisärajaliikenteessä.”

LUE MYÖS: