Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi tiistaina ministeriön tiedotustilaisuudessa, ettei hallitus ole vielä ottanut kantaa rajoitusten yksityiskohtiin.

Uusi hallituksen esitys annetaan lähiviikkoina. Sitä tarvitaan, koska voimassa olevat rajoitukset ovat voimassa vain helmikuun loppuun.

Edellisellä kerralla ravintolarajoitukset eivät menneet eduskunnassa läpi niin tiukkoina kuin STM alun pitäen esitti.

Julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, miksi aikuiset voivat käydä baareissa, mutta lapset eivät pääse urheiluharrastuksiin.

STM kertoikin tiistaina, että rajoitustoimista päätettäessä käyttöön tulee uusi aikuiset ensin -periaate.

– Vakavaa epidemiaa lykätään mahdollisimman pitkälle kevääseen.

STM sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL järjestivät tiedotustilaisuuden, jonka tarkoitus oli täydentää hallituksen maanantaina kertomia linjauksia käyttöön otettavista uusista riskitasoista.

Tilaisuuden viesti oli kuitenkin pitkälle sama kuin maanantaina.

Näin koronavariantteja torjutaan

Koronan muuntoviruksen aiheuttamaan uhkaa halutaan torjua aiempaa yhtenäisemmillä valtakunnallisilla rajoitustoimilla. Siksi käyttöön tulevat uudet riskitasot, jotka ohjaavat rajoitustoimia epidemian mahdollisesti kiihtyessä.

Toistaiseksi viruksen leviämisalueilla eli koko eteläisessä Suomessa ollaan ensimmäisellä riskitasolla, mutta kiihtymisen uhka on STM:n mukaan suuri.

– Seuraavat kaksi-kolme viikkoa ovat ratkaisevia sille, joutuuko Suomi lähelle toista riskitasoa, Voipio-Pulkki sanoi.

Siksi myös ministeriö vetoaa leviämisvaiheessa oleviin sairaanhoitopiireihin, että ne pitäisivät voimassa kaikki leviämisvaiheen rajoitukset.

Voipio-Pulkin mukaan niiden tarkoitus on siirtää epidemian vakava vaihe mahdollisimman pitkälle ensi kevääseen. Sinä aikana viranomaiset ehtivät saada lisää tietoa muuntoviruksen leviämisestä.

Kakkosvaiheeseen joudutaan STM:n mukaan, jos virusmuunnos lisääntyy, puolet maan sairaanhoitopiirien alueista on leviämisvaiheessa, eivätkä rokotukset ole vielä riittäviä.

Siinä vaiheessa STM voi ohjata alueita ottamaan käyttöön leviämisvaiheen toimet. Niitä ovat muun muassa nykyistä tiukemmat kokoontumisrajoitukset ja karanteenien valvonta. Rajoitukset olisivat kuitenkin määräaikaisia ja perustuisivat nykylainsäädäntöön.

Vasta kolmannella kriisitasolla siirryttäisiin poikkeusoloihin.

Uuden luokittelun tarkoitus on yhtenäistää rajoitustoimia valtakunnallisesti.

STM:n mukaan viranomaiset ovat saaneet kritiikkiä siitä, että tällä hetkellä etenkin lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoitukset ovat leviämisvaiheessa olevilla alueilla käytössä hyvin vaihtelevasti.

Siksi nyt on linjattu uusi aikuiset ensin -periaate. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoittamiseen suunnitellaankin yhtenäisiä suosituksia.

Viime yönä tulivat voimaan koko maata koskevat uudet tiukat matkustusrajoitukset.