Hallituspuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo on harmissaan keskiviikon käänteistä. Perustuslakivaliokunta tyrmäsi liikkumisrajoitusesityksen ja hallitus päätti rokotusjärjestyksestä.

Hallitus päätti keskiviikkona lähettää esityksen rokotusjärjestyksestä lausuntokierrokselle. Rokotusjärjestystä muutettaisiin pysyvästi ikäryhmien rokottamisjärjestyksen osalta sekä rokotteen antamiseen oikeutettujen osalta, ja väliaikaisesti rokotteiden alueellisen kohdentamisen osalta 31. toukokuuta 2021 saakka.

– Riskiryhmien, sosiaali- ja terveydenhuollon koronapotilaita hoitavan henkilökunnan ja iäkkäiden henkilöiden rokottamisen jälkeen muut henkilöt rokotettaisiin koko maassa ikäryhmittäin, iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä seuraavasti: 60-69-vuotiaat, 50-59-vuotiaat, 40-49-vuotiaat, 30-39-vuotiaat ja 16-29-vuotiaat, hallitus toteaa luonnoksesta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) puhui jo ennakkoon vahvasti nimenomaan ikäpainotuksesta.

LUE LISÄÄ:

Alueellinen painotus tehtäisiin yksittäisten rokote-erien avulla.

– Rokotusjärjestyksen mahdollisen muuttamisen jälkeen THL voisi jakaa osan yksittäisistä rokote-eristä kohdennetusti siten, että rokotemäärä on suhteutettu sairaanhoitopiirin alueen väestön lukumäärään, 14 edeltävän päivän covid-19-tapausmäärään ja 14 edeltävän päivän erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrään keskenään yhtä suurella painotuksella, hallituksen tiedotteessa sanotaan.

– Tähän asti pandemian torjunta on mennyt hienosti, mutta samana päivänä perustuslakivaliokunnan tyrmäys liikkumisrajoitusesitykselle ja päätös siitä, että rokotusten kohdentamiset pahimmilla leviämisalueilla voivat alkaa vasta myöhemmin, on kyllä ikävä takaisku, kommentoi Honkasalo Twitterissä.

Honkasalo toteaa, että rokotteita kohdennettaisiin pahimmille leviämisalueille vasta noin kuukauden päästä.

Vihreä vaikuttaja Osmo Soininvaara kommentoi:

”Tulkitsen hallituksen eilisiä päätöksiä niin, että esitys suunnata rokotteita tartuntamäärien mukaan hylättiin. Päätös verhottiin hallintojargoniaan, jolla sen sisältö yritettiin peittää.”