Hallitus neuvotteli uusista koronatoimista tiistaina Säätytalolla. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi medialle neuvottelujen etenemisestä kokouksen päätyttyä.

Kiuru kertoi olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että tilannekuva on hallituksessa yhteisesti jaettu ja toimeenpanokykyä löytyy.

Kiuru korostaa, että Suomen kansallinen epidemiatilanne on muiden maiden rinnalla kääntynyt huonompaan suuntaan, mikä on huolestuttavaa.

”Olemme kilpajuoksussa deltavirusta vastaan. Delta leviää nopeammin kuin rokotuskattavuus nousee”, Kiuru kommentoi.

Uudesta omikron-virusmuunnoksesta tarvitaan Kiurun mukaan uutta tietoa, mutta huolestuttavaa on sen mahdollinen nopea leviäminen sekä mahdollisuus, että virusmuunnos väistää rokotesuojaa.

Edellä mainituista syistä hallitus ei Kiurun mukaan voi jäädä odottamaan, vaan toimiin on ryhdyttävä heti.

Keskeistä nyt on nostaa Suomen rokotekattavuutta sekä viivyttää uuden omikron-virusmuunnoksen leviämistä maahan.

Alueiden tulee Kiurun mukaan ottaa tiukin mahdollinen tartuntatautilain tulkinta. Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa ohjauskirjeellä alueita tekemään entistä tiukempia tartuntatautilain toimia.

Tämä tarkoittaa sitä, että epidemian leviämisalueilla pitää ottaa käyttöön tiukimmat tulkinnat tartuntatautilain pykälästä 58.

Näin ollen rajoitustoimia kohdistetaan jatkossa siis myös kohtalaisen riskin tilaisuuksiin. Suomessa on jo aiemmin rajoitettu korkean riskin tilaisuuksia.

Rajoituksista voi kuitenkin vapautua ottamalla käyttöön koronapassin.

Torstaina on Kiurun mukaan varauduttu myös esittelemään lisätoimia rajaturvallisuudesta. Hän korostaa, että seuraavat 2–3 viikkoa ovat ratkaisevassa asemassa siinä, miten epidemiatilanne saadaan Suomessa haltuun.

Testausta ja jäljitystä sekä rokottamista tehostettava

Testaus- ja jäljitysstrategia tullaan Kiurun mukaan myös kiireessä päivittämään. Rokotettujen ja lapsien testiin pääseminen on myös mahdollistettava.

”Kotitestien ja antigeenitestien hyödyntäminen on osa tätä kokonaisuutta”, Kiuru kommentoi.

Epidemia-alueille on Kiurun mukaan otettava mahdollisimman kiireesti myös laaja etätyösuositus.

”Kontaktien vähentäminen on ainoa tie ulos epidemiasta nopealla aikataululla”, Kiuru sanoo.

Päivän neuvotteluissa käytiin läpi myös koronapassin laajentamista. Yksi valmisteltava kokonaisuus liittyy koronapassin laajentamiseen työpaikoille.

Kiuru ilmaisi Säätytalon portailla myös tyytymättömyytensä rokottamisen tehokkuuteen.

Hänen mukaansa heikoimmillaan on menty 20 000 annoksessa viikossa, Suomessa olisi mahdollisuus rokota satojatuhansia annoksia viikossa.

Keskeistä on kuitenkin antaa rokoteasiantuntijoille työrauha pohtia, miten valtioneuvoston tahtotila kolmansista rokoteannoksista pannaan toimeen, Kiuru sanoo.

Sote-henkilöiden rokotevelvollisuuden laajentamisessa on Kiurun mukaan tarkoitus edetä nopeasti. Hän ei kuitenkaan osannut eikä halunnut ottaa kantaa eduskunnan aikatauluihin.

”Jokaisen ihmisen yksilöllinen käyttäytyminen ratkaisee nyt paljon. Viime kädessä joudumme pohtimaan sitä, tarvitaanko myöhemmin päätös hätäjarrun käyttöön ottamisesta.”

Tämä tilanne voisi olla edessä, mikäli hallituksen linjaamat koronatoimet eivät purisi toivotulla tavalla tai alueet panisivat linjattuja toimia käyttöön riittämättömästi, Kiuru päättää.

LUE MYÖS: