Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä. Valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.

Hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin, joka on Marinin mukaan mahdollista antaa erittäin nopeasti.

Lisäksi epidemia-alueelta palaavien tulee sopia töihin paluusta yhdessä työnantajien kanssa.

”Etätyötä suositaan. Vain välttämättömiä työmatkoja tehdään”, pääministeri Sanna Marin (sd) linjasi tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen mukaan tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi.

”Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat”, Marin korosti.

Pääministeri kutsuu koolle parlamentaarisen neuvottelun toimista epidemiatilanteeseen varautumiseksi.

Laajemmat rajoittamistoimenpiteet vaativat Marinin mukaan valmiuslainsäädännön käyttöönottoa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi koulujen, päiväkotien, yliopistojen sulkemista, julkisen sektorin toiminnan rajoittamista, isojen kauppakeskusten sulkemista, matkustajalaivaliikenteen kieltämistä, lentoliikenteen kieltämistä, ja tapahtumien kieltämistä kokonaan.

Koronavirustartuntojen määrä Suomessa on tähän mennessä yhteensä 109. THL suositteli aikaisemmin torstaina väenpaljoudesta poissa pysymistä ja vähintään 1 metrin turvaväli jokaiseen kanssaihmiseen, jolla on flunssaoireita.