Sote-kulut ovat jo ylittäneet kipukynnyksen ja hallituksen sote-esityksessä tilannetta pahennetaan merkittävästi, arvioi Hyvinvointiala HALI ry. Sen omien laskelmien mukaan hallituksen sote-esityksen lisäkulut ovat jopa miljardi euroa enemmän kuin valtiovarainministeriö (VM) on arvioinut.

VM arvioi, että sote-menoihin syntyy vuoteen 2030 mennessä yli 3,1 miljardin euron lisäkustannukset. HALIn laskelmien mukaan kulut ovat selvästi isommat.

– HALIn laskelman mukaan uudistuksen kumulatiivinen lisäys sote-menoihin olisi jopa 4,35 miljardia euroa vuoteen 2031 mennessä, sanoo HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.

Ero VM:n arvioon selittyy hänen mukaansa esimerkiksi sillä, että VM:n laskelmassa muutoskustannuksia on laskettu hyvin optimistisesti.

Kuuvan mukaan sote-esityksen rahoitusmalli on menoautomaatti: palveluja rahoitettaisiin siten, että hyvinvointialueet saisivat lisää rahaa, mikäli alueet ylittävät budjettinsa.

Hänestä on lisäksi valtava ongelma, että hyvinvointialueet eivät voisi kamppailla kustannuskasvua vastaan hankkimalla ostopalveluja yhtä hyvin kuin kunnat voivat nykyisin tehdä. Ostopalveluilla ja ulkoistuksilla on saavutettu HALIn mukaan isoja kustannushyötyjä. Sote-palvelut valtaosin ulkoistaneet kunnat ovat selvinneet esimerkiksi koronavuodesta hyvin.

– Hallitukselta on nyt kysyttävä: kuka tämän uudistuksen maksaa? Paineet siihen, että palveluita on karsittava ja rahaa täytyy hakea lisää veronmaksajien taskuista, ovat kovat, sanoo Kuuva.

Kuuvan mukaan uudistus kasvattaisi sote-menoja ainakin 2030-luvulle asti ilman, että palvelujen laatu tai saatavuus paranee.