Koronaviruksen aiheuttaman kriisin keskellä pelkoa ruokkii etenkin tiedon puute. Harmaita hiuksia aiheuttaa esimerkiksi se, että olemassaoleviin koronavirustutkimuksiin on vaikea päästä käsiksi, oli sitten kiinnostunut siviili tai piinkova tutkija, joka kipeästi kaipaa kunnollista taustamateriaalia.

Akateemisia tutkimuksia ja julkaisuja säilötään tutkimusten julkaisijoiden pystyttämien maksumuurien takana, ja portista kulkemisen hinta on todella korkea. Nämä datapankit ovatkin tehneet tutkimusten myymisestä miljardibisneksen.

Kova rahastaminen suututtaa tutkijoita normaalina arkipäivänäkin, mutta nyt, kun ihmishenkien säästämisen kannalta tärkeää tietoa ei saa käsiinsä maksamatta itseään kipeäksi, se on saanut ihmiset varsin ärtyisiksi.

Freethink.com kertoo, että ryhmä hakkereita päätti ratkaista asian omalla tavallaan.

Hakkerit olivat nyysineet yli 5 000 maksullista koronavirustutkimusta eri tietopankeista, ja laittaneet ne kaikkien saataville Sci-Hubiin.

Sci-Hub on akateeminen piraattisivusto, johon erinäiset tahot lataavat maksullisia akateemisia tutkimuksia, ilmaiseksi totta kai.

Reddit-käyttäjä Shrine kokosi koronatutkimuksista yhden ison datapaketin ja julkaisi sen Redditissä.

Tietopaketilla oli tunneissa tuhansia jakajia.

– Tajusin, että ihmisiä kuolee, ja kuolleiden määrä saattaa olla korkeampi, koska tutkimusartikkeleihin on vaikea päästä käsiksi, visusti nimettömänä pysyttelevä Shrine kommentoi.

– Mikä tahansa tiedonmuru, jonka voimme saada aiemmista tieteellisistä pandemioita, epidemioita, viruksia tai rokotteita koskevista tieteellisistä tutkimuksista on yhtäkkiä entistä tärkeämpää, ja eri tahojen ympäri maailmaa on päästävä lukemaan näitä artikkeleita, Shrine sanoo.

Datapaketin levittämisen lisäksi Shrine pystytti Change.orgiin avoimen anomuksen, jossa hän pyytää maksumuurien purkamista koronavirusta koskevien tutkimusten kohdalta.

Anomus keräsi runsaasti huomiota, ja sen ansiosta julkisten koronatutkimusten määrä kasvoi muutamasta tuhannesta yli 32 000:een. Joukossa on ohjeita, joiden avulla hengityskoneiden rakentaminen helpottuu.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.