Kyberhyökkäysten sarja on iskenyt koronarokotusjärjestelmiin Latiumin hallintoalueella Italiassa, kirjoittaa Gizmodo. Alueeseen kuuluu muun muassa 2,8 miljoonan asukkaan pääkaupunki Rooma.

Hakkerien onnistui kaataa Latiumin aluehallinnon verkkosivusto sunnuntai-iltana alkaneilla hyökkäyksillä. Samalla jumiutuivat rokotusten ajanvarauksesta huolehtineen LazioCrea-yrityksen järjestelmät. Sekä Latiumin aluehallinnon että LazioCrean sivustot ovat kirjoitushetkellä edelleen alhaalla.

Hakkerien käyttämä kiristyshaittaohjelma on myös salannut julkisen terveystietokannan. Tietokannan sisällöstä on kuitenkin olemassa varmuuskopiot.

Italialaisen uutispalvelu Ansan mukaan ulkomailta käsin toimivat hyökkääjät tunkeutuivat LazioCrean järjestelmiin järjestelmänhaltijan profiililla ja asensivat niihin datan salaavan haittaohjelman.

Latiumin aluehallinto on tiedottanut koronarokotusten saattavan viivästyä hyökkäysten seurauksena, sillä uusia aikoja ei toistaiseksi pääse varaamaan. Ajan jo varanneet ihmiset kuitenkin pääsevät rokotukseen.

Alueen terveysjohtaja Alessio D’Amato on sanonut kyseessä olevan erittäin voimakas hyökkäys, jonka kohteena on aluehallinnon käyttämä ced-tyyppinen tietokanta.

Latiumin kuvernööri Nicola Zingaretti kutsui hyökkäystä maanantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa terrori-iskuksi.

”Tilanne on erittäin vakava”, Zingaretti sanoi.

Italia on yksi pahiten pandemiasta kärsineistä valtioista Euroopassa. Maassa on raportoitu jo lähes yli neljä miljoonaa koronavirustartuntaa. Kuolleita on yli 128 000.

Lue myös: