Hakkerien kiristyshaittaohjelma on hidastanut useiden kliinisten tutkimusten tekemistä viime viikkoina, joukossa myös koronarokotteiden ja koronalääkkeiden tutkimuksia.

Runsas kaksi viikkoa sitten Yhdysvalloissa Philadelphiassa päämajaa pitävä eResearchTechnology (ERT)-yhtiö joutui toteamaan, etteivät sen työntekijät enää päässeet käsiksi yhtiön tietoihin. Tuntemattomat hakkerit olivat ottaneet yrityksen datan panttivangiksi, ja lupasivat vapauttaa sen vain rahaa vastaa, kertoo New York Times.

ERT-yhtiö tuottaa teknologiaa moniin kliinisiin tutkimuksiin Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Euroopassa. Yhtiön mukaan tutkimuspotilaiden terveys ei ole joutunut uhatuksi, mutta tilanne on pakottanut tutkijoita turvautumaan potilaiden seuraamisessa kynään ja paperiin.

ERT-yhtiön asiakkaisiin kuuluu New York Timesin mukaan muun muassa IQVIA, joka tekee AstraZenecalle koronarokotetutkimusta, ja Bristol Myers Squibb, jonka kokoama konsortio kehittää koronaviruksen pikatestiä.

IQVIA kertoi kyenneensä rajoittamaan seurauksia hakkerien iskusta, koska sillä oli varmuuskopioita datastaan. Myös Bristol Myers Squibb on pääsemässä tilanteesta vähin vaurioin, mutta useat muut ERT:n asiakkaat ovat siirtyneet tutkimuksissaan takaisin paperiaikaan.

Koronarokotteiden kehittäjistä Pfizer ja Johnson & Johnson ovat ilmoittaneet, ettei hyökkäys ole koskenut heidän tutkimuksiaan.

Kiristyshaittaohjelma pääsi ERT-yhtiön järjestelmään 20. syyskuuta. Tiettävästi yhtiö on alkanut palauttaa systeemiään käyttöön viime perjantaina. Suunnitelman mukaan ongelma pitäisi olla ohi näinä päivinä. Yhtiö ei kerro, onko se maksanut kiristäjille näiden vaatimat summat.

Koronapandemian etulinjassa tutkimusta tekevät yhtiöt ja laboratoriot ovat toistuvasti joutuneet hakkerien kohteeksi viimeisen seitsemän kuukauden aikana. Taustalla saattaa olla myös korona-ajan teollisuusvakoilu. FBI varoitti toukokuussa Kiinan hallituksen yrittävän aktiivisesti päästä käsiksi amerikkalaisiin kliinisiin tutkimuksiin.

Kiristyshaittaohjelmista on viimeisen puolentoista vuoden aikana ollut paljon harmia terveydenhuollon ja kaupunkien palveluille varsinkin Yhdysvalloissa. Iskuja on ollut yli tuhat.

Syyskuun lopulla kohteeksi joutui esimerkiksi Universal Health Services, joka on 400 paikkakunnalla toimiva sairaalaketju. Sen tapausta on luonnehdittu yhdeksi Yhdysvaltain historian laajimmaksi kyberiskuksi.

Maailman ensimmäinen kiristyshaittaohjelma on ilmeisesti AIDS vuodelta 1989. Nyt esillä oleva kiristyshaittaohjelmatyyppi (ransomware) on yleistynyt keväästä 2012 alkaen. Se on haittaohjelma, joka estää tietokoneen käytön salaamalla tietokoneen tiedostot ja kiristämällä rahaa tiedostojen avaamisesta.

Kyseinen ohjelma on Saksassa johtanut kuolemantapaukseen. Venäläiset hakkerit sulkivat Düsseldorfin yliopistosairaalan tietojärjestelmän, jolloin päivystys joutui käännyttämään potilaita toisiin sairaaloihin. Tämän vuoksi erään naisen hoito viivästyi, ja hän kuoli.