Yhteistyö auttoi. Päihde- ja nuorisolääkäri Tarja Hietala oppi, miten tärkeää on ensin saavuttaa potilaan luottamus.

Parikymmentä vuotta sitten siirryin terveyskeskuksesta päihdelääkärin töihin A-klinikan nuorisoasemalle. Siellä vastaanotolle tuli 17-vuotias poika, joka oli ajautunut päihteisiin ja rötöksiin.

Tapaaminen oli moniammatillinen, eli mukana oli myös terapeutti ja lastensuojelun työntekijä. Tavoitteena oli saada poika tekemään perusopintonsa päätökseen ja kääntää kehitys parempaan suuntaan.

Tilanne ei mennyt hyvin. Poika oli vastahankainen. Lähtökohta oli vaikea, sillä olin uusi lääkäri, ja hän protestoi muutosta. Hän totesi, ettei pidä minusta.

Emme saaneet vastaanotolla mitään suunnitelluista asioista tehtyä. Olin tuskastunut.

Terveyskeskuksessa olin tottunut, että lääkärillä on auktoriteettia ja hänen ohjeitaan kuunnellaan. Tässä tapauksessa potilas lähinnä haistatteli ja vastusti kaikkea, mitä sanoin.

En voinut ymmärtää potilaan arvomaailmaa. Hän ihaili narkomaanien elämää ja jopa toivoi, että onnistuisi itsekin pääsemään vankilaan! Potilaan silmissä olin vain täti, joka vaati, että kouluun täytyy mennä ja lääkkeet ottaa.

Tapaus opetti minulle moniammatillisen toiminnan hyödyt. Kokenut miespuolinen terapeutti, joka oli potilaalle tuttu, alkoi toimia välittäjänä. Hän sai pojan tyynnyteltyä ja suostumaan siihen, että jatkettaisiin yhteistyötä. Itsekin sain apua keskusteluista terapeutin kanssa.

Seuraavien käyntien myötä tilanne alkoi parantua. Lopulta hoitosuhteesta tuli ihan toimiva.

Opin, miten tärkeää luottamus on tällaisessa potilassuhteessa. Jos sitä ei ole, on vaikea saada mitään etenemään.

Pitää vain niellä harminsa eikä kannata hyökätä vastaan, jos saa silmilleen protestia.

Auktoriteettiasemaan asettuminen ei auta. Usein auttaa, jos pääsee rennompaan ja tasavertaisempaan tilanteeseen, esimerkiksi puhumalla harrastuksista.

Potilaat kannattaa aluksi tavata jonkun tutun henkilön ollessa läsnä, jotta luottamus kehittyy. Tällainen henkilö voi olla terapeutti, sosiaalityöntekijä tai koulukuraattori. Aina järjestelmä ei mahdollista heidän ottamistaan mukaan, mutta kannattaa ainakin yrittää.

Tämä tapaus vaikutti siihen, että kouluttauduin myöhemmin psykoterapeutiksi ja erikoistuin nuoriso- psykiatriaan.

Seuraavan vaikean tapauksen kertoo Kymenlaakson psykiatrisen sairaalan aikuispsykiatrian ylilääkäri Marja-Liisa Portaankorva.